Wanneer is groene energie groen?

Groene energie is iets wat steeds populairder wordt in Nederland. Dit komt onder andere door het feit dat veel milieuorganisaties het bewustzijn hebben gecreëerd bij mensen om meer milieubewust te handelen. De gevaren van fossiele energie worden steeds meer kenbaar gemaakt en dat zet velen aan het denken.  Zo wordt er tegenwoordig veel reclame gemaakt over de duurzame praktijken van veel energieleveranciers.

Wat is groene energie?

Groene energie is in feite de verzamelnaam van vormen van duurzame energie. Bij deze noemer wordt echter vooral de nadruk gelegd op het feit dat de manier van energieopwekking vriendelijk is voor het milieu. De energie die voorkomt uit één van deze duurzame processen wordt in veel gevallen omgezet naar groene energie. Onder groene energie vallen onder andere de volgende methoden: aardwarmte, biomassa, waterkracht, windenergie en zonne-energie.

Groene stroom is geen zwart-wit begrip. Dat wil zeggen, de energie die geleverd wordt is niet groen óf grijs. Zo is het verbranden van afval een manier om energie op te wekken, en kan deze vorm slechts deels worden gezien als groene stroom. Sommige stoffen vallen onder biomassa, maar er zit ook genoeg materiaal tussen waarbij tijdens de verbranding wel koolstofdioxide (CO2) vrijkomt die schadelijk is voor het milieu.

Zelf groene-energie opwekken

Wil je ook op je stroomverbruik besparen en denk je hierbij aan zonnepanelen?

Energievergelijker.nl werkt samen met de snelst groeiende zonnepanelenleverancier in Nederland. Indien je geïnteresseerd bent, kun je bij ons eenvoudig een zonnepanelen-offerte aanvragen.

Groene energie in Nederland

Zoals eerder vermeld is groene energie de laatste jaren flink gegroeid in populariteit onder de Nederlandse bevolking. Vooral nadat in 2001 de markt voor groene stroom vrijgegeven werd, en veel energieleveranciers zich hierop gingen richten. Sindsdien is de vraag naar groene energie exponentieel gegroeid in Nederland. Daar komt bij dat de Tweede Kamer heeft besloten dat vanaf 2010 alle inkopen duurzaam gedaan moeten worden, en gezien de Nederlandse infrastructuur verantwoordelijk is voor ongeveer een kwart van het totale energieverbruik, is hiermee een grote stap gemaakt in het milieuvriendelijk worden van Nederland.