maandag 31 augustus 2015

Eénderde consumenten geeft voorkeur aan woning met zonnepanelen

Consumenten schatten de waarde van een woning met zonnepanelen bijna € 5.500 hoger in dan dezelfde woning zonder panelen. Bovendien verhuist eveneens een derde van de consumenten liever naar een woning die voorzien is van deze energiebesparende toevoeging. 

Dat blijkt uit de USP Energie Monitor die elk kwartaal wordt uitgevoerd. Zo’n 35 procent van de ondervraagde consumenten geeft de voorkeur aan een woning mét zonnepanelen  wanneer zij de keuze hebben. Slecht 4 procent geeft aan beslist geen woning met zonnepanelen te willen. 

Energiezuinige woning

Opmerkelijk is dat onder de jonge(re) groep consumenten (tot 35 jaar) 9 procent laat weten een woning zonder zonne-energie te willen hebben. Terwijl dit bij de groep van 35 jaar en ouder slechts op 2 procent ligt. Toch kiezen veruit de meeste ondervraagden voor een energiezuinige woning. Niet zo gek, want met zonnepanelen is het vrij eenvoudig om te besparen om de energierekening.

Zonnepanelen en een hogere woningwaarde

Dat zonnepanelen een positieve invloed hebben op de waarde van een woning is dus duidelijk. Mensen betalen graag iets meer voor een energiezuinige woning. Gemiddeld komt de meerwaarde op € 5.467,-. In 2014 was deze gepercipieerde meerwaarde nog € 7.000,-. Waar het verschil vandaan komt is vooralsnog onduidelijk. Wellicht heeft het te maken met het feit dat duurzaam wonen steeds meer een verwachting is dan een wens.

Energie besparen met panelen

De terugverdientijd is een belangrijke factor in het verhaal. Voor woningeigenaren is de waardeverhoging een stimulans om zonnepanelen te plaatsen. Voor kopers van een woning kan het anderzijds een barrière vormen wanneer de prijs van een woning hoger ligt door de panelen. Het is dus belangrijk om deze groep goed te informeren over de terugverdientijd en de energie- en geldbesparende voordelen van zonnepanelen. 

Denkt u erover om zonnepanelen aan te schaffen? U vindt op onze website veel meer informatie over zonnepanelen en over de vele voordelen van deze duurzame manier van energie winnen. Doe er vooral ook úw voordeel mee!