dinsdag 24 maart 2020

Energiebedrijven tijdens Corona-crisis: continuïteit en meedenken 


De Corona-crisis raakt iedereen. Vanuit dat besef hebben energiebedrijven aangegeven de regering te steunen waar het nodig is, vooral om de samenleving door de crisis te helpen. Energiebedrijven geven aan er alles aan te doen juist ook de komende periode te zorgen voor een betrouwbare energievoorziening. En bedrijven en particulieren te ondersteunen waar nodig en mogelijk.  

Een betrouwbare energievoorziening is altijd van groot belang. Nu het leven er, zowel in de zakelijke als privé omgeving, plotseling heel anders uitziet, is energiezekerheid misschien wel nog belangrijker.  

Richtlijnen RIVM en Rijksoverheid leidend 

Om de energievoorziening - van opwekking to levering - zo goed mogelijk in stand te houden, treffen de energiebedrijven de nodige én juiste beschermingsmaatregelen voor hun medewerkers en klanten. Natuurlijk volledig conform de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. Daarmee werken zij op een veilige manier aan energiezekerheid. 

Begrip voor situatie bedrijven en particulieren

Ook reageren de energiebedrijven passend en bereidwillig op vragen die zij vanuit de overheid krijgen. Zo werken zij mee aan de uitwerking van een tijdelijk uitstel aan bedrijven voor de betaling van de Opslag Duurzame Energie (ODE). De maatregel is onderdeel van het totale pakket dat het kabinet afgelopen week bekendmaakte.

Ook bij eventuele betalingsproblemen als gevolg van de Corona-crisis zullen energiebedrijven zowel bedrijven als particulieren (huishoudens) tegemoetkomen. Met begrip voor de situatie zullen energieleveranciers in gesprek gaan en om die manier passende, persoonlijke afspraken te maken. Daarmee valt te denken aan het bieden van een specifieke betalingsregeling of een tijdelijke aanpassing van maandbedragen of incassodata.