vrijdag 17 september 2021

Hoge energietarieven én energierekening: eind nog niet in zicht

Nederlandse huishoudens moeten dit jaar flink dieper in de buidel tasten om hun energierekening te betalen – de energieprijzen zijn flink gestegen. Volgens onderzoek viel de energierekening van een gemiddeld huishouden in de eerste zes maanden van 2021 al 360 euro hoger uit. En we zijn er nog niet. 

Een stijging van 360 euro in de eerste helft van dit jaar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar valt de energierekening zelfs 500 euro duurder. De reden van die enorme prijsstijgingen  zitten hem in de steeds grotere tekorten aan gas. Daarnaast is het opwekken van stroom een kostbare aangelegenheid; ook dat zien we terug op onze energierekeningen. 

Weinig gas, zon en wind

De vraag naar gas is op dit moment groter dan de beschikbare voorraad. Schaarste betekent hogere prijzen – zoals dat in elke markt geldt, gaat dat ook op voor energie én voor de energierekening. Daarnaast hebben we een lange periode van relatief weinig zon en wind achter de rug, dat maakt elektriciteit ook nog eens duurder. Een optelsom dus, die betaald wordt door de energieleveranciers én uiteraard wordt doorberekend aan de energieconsument. 

Hoogste gasprijzen ooit

Bij het onderzoek naar de prijsstijgingen is uitgegaan van de prijzen voor een eenjarig vast contract met een verbruik van 3.500 kilowattuur aan stroom en 1.500 kubieke meter gas. Dat zijn de verbruikscijfers van een gemiddeld huishouden. Voor eenjarige contracten zijn de gastarieven nog nooit zo hoog geweest als nu. Voor stroom betalen we nu de hoogste prijs sinds 2009.

De komende tijd zullen de gasprijzen niet stabiel blijven, aldus de onderzoekers. Sterker nog, de prijzen zullen vermoedelijk nog verder stijgen. Naast de huidige hoge tarieven bij vaste energiecontracten ligt in de verwachting dat ook de variabele energietarieven zullen stijgen. Dat kan dus – helaas – nog wel eens een dure winter worden. 

Uitdaging om energierekening te betalen

Als onderdeel van het onderzoek zijn er 1.000 mensen geïnterviewd. Zij gaven aan zich zorgen te maken over de stijgende energietarieven. Zo’n 30 procent zegt bovendien te verwachten dat, als de tarieven zó blijven stijgen, het lastig wordt om de energierekening te betalen.

Als het niet altijd al hoog tijd was om energieleveranciers te vergelijken, dan is het nu dé tijd. In een paar klikken vind je de energieleverancier én het energiecontract dat bij jou past.