maandag 27 februari 2017

Meerdere elektriciteitsleveranciers op één aansluiting. Het kan vanaf 2018

Vanaf komend jaar kunnen zowel consumenten als bedrijven energie afnemen van meerdere energieleveranciers. In 2018 is het mogelijk om een contract aan te gaan met verschillende leveranciers van elektriciteit. Aldus een besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

‘Meerdere leveranciers op één aansluiting’, zo luidt de naam van het ontwerpbesluit van de ACM. Hiermee kunnen consumenten en bedrijven kiezen voor elektriciteit van meer dan één aanbieder. En dat heeft zo zijn voordelen. 

Meer keuzevrijheid voor consument en bedrijfsleven 

Met het nieuwe besluit is het straks mogelijk om een andere leverancier te kiezen voor bijvoorbeeld de laadpaal van de elektrische auto dan voor de stroom die we in huis verbruiken. Bedrijven die zelf stroom opwekken kunnen het deel dat ze ‘over hebben’ terugleveren aan een andere leverancier dan van wie zij stroom afnemen. 

“Consumenten en bedrijven hebben zo meer keuzevrijheid”, vertelt Henk Don, bestuurslid van de ACM. “En dat biedt mogelijkheden. Het levert geld op wanneer je bijvoorbeeld je opgewekte energie teruglevert aan de hoogste bieder. Ook draagt het besluit bij aan de energietransitie, want het stimuleert de keuze voor elektrisch vervoer en energieleveranciers gaan nog meer met elkaar concurreren. 

Energietarieven

Het besluit van de ACM is gebaseerd op een voorstel van bedrijven in de energiesector. De bedrijven zien de keuzevrijheid voor consument en bedrijfsleven als een kans voor zowel de afnemers zelf als voor de markt. Met name de afnemers lijken aan het langste eind te trekken, aangezien verwacht wordt dat de concurrentie zal toenemen door het besluit. En dat heeft mogelijk positieve gevolgen voor energietarieven.