dinsdag 28 januari 2020

Miljoenen Nederlanders stappen nooit over én betalen te veel voor energie

Besparen op energie is heel eenvoudig. Toch weet lang niet iedereen dat, want nu blijkt dat één op de vijf mensen nooit overstapt naar een andere energieleverancier. Dat komt neer op miljoenen Nederlanders. Het gevolg? Ze betalen honderden euro’s meer voor hun energie dan nodig is. 

De nieuwssite van het AD liet onlangs een onderzoek doen, om uit te zoeken hoe het nu eigenlijk zit met onze overstapgedrag. Daarbij werd ook specifiek gekeken naar de redenen die mensen hebben om niet over te stappen. Velen zijn zich er niet van bewust dat zij te veel betalen voor hun energie. Zo betalen zij steevast te veel voor deze steeds terugkerende kostenpost.  

Niet-overstappers

Al zo’n 15 jaar geleden werd de energiemarkt geliberaliseerd. Dat betekent dat er concurrentie ontstaat en daarmee verschillen in prijzen. De consument kan dus al zo’n 15 jaar besparen op zijn energierekening. Er zijn grote groepen consumenten die in al die jaren nog nooit zijn overgestapt. En dus bergen met geld laten liggen.

Uit het onderzoek blijkt dat de groep niet-overstapper vaak niet weten dat je kunt overstappen óf ze weten niet hoe. Er is ook een groep die het gewoonweg niet wil. Waarschijnlijk omdat zij denken dat het veel werk is om de overstap te maken. De groep niet-overstappers bestaat vooral uit 65-plussers en laagopgeleiden met een lager inkomen.  

Tot wel 1.000 euro teveel betalen

Er is zelfs een naam bedacht voor de hoge prijzen die de niet-overstappers voor hun energie betalen: ‘trouweklantenboetes’. Elk jaar dat je niet overstapt, betaal je te veel voor je energie. Je zou kunnen zeggen dat de energieleverancier de niet-overstappers eigenlijk een boete oplegt, omdat zij hun klanten er niet op wijzen dat zij kúnnen overstappen. Daarom zijn er in Engeland nu pilots waarbij de Britse ACM energiebedrijven verplicht om hun klanten erop te wijzen dat zij al heel lang - veel te lang - hetzelfde contract hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat niet overstappen flink in de papieren kan lopen. Er zijn groepen die al járen op hetzelfde variabele tarief zitten. Dit kan betekenen dat er op jaarbasis tot wel 1.000 euro te veel wordt betaald voor energie. En dat kan dus voorkomen worden. Ons advies? Vergelijk energieleveranciers, betaal hedendaagse tarieven én bespaar!