woensdag 23 november 2016

Overstappen energieleverancier nooit eerder zó populair

Nooit eerder stapten zoveel consumenten over van energieleverancier als in de afgelopen twaalf maanden. Tussen juni 2015 en juni 2016 maakte maar liefst 17 procent van de consumenten de stap naar een andere aanbieder van gas en stroom. 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kwam deze week met de mooie cijfers. Het is een record, want niet eerder maakte de energieconsument in zulke grote aantallen de overstap naar meer besparen. Een besparing die in veel gevallen kan oplopen tot wel 300 euro. 

Nog nooit overgestapt…? 

Nederlandse consumenten kunnen door goed te vergelijken en slim te kiezen tot wel 300 euro op jaarbasis besparen op hun energierekening. Uiteraard hangt de hoogte van de besparing samen met het soort contract en de looptijd daarvan. Huishoudens die nog niet eerder overstapten kunnen rekenen op het grootste voordeel. 

Energie-aanbod op maat

Overstappen is niet alleen op korte termijn goed voor de huishoudknip, maar levert ook op de lange termijn voordeel op. Door over te stappen dwingen consumenten de energiebedrijven tot onderlinge concurrentie. Hoe meer mensen er overstappen, hoe meer concurrentie er zal ontstaan, hoe meer invloed dat zal hebben op de energietarieven.

De ACM vindt het van groot belang dat consumenten het aanbod van de verschillende energiebedrijven kunnen vergelijken. “Daarom hebben wij afspraken gemaakt met de energiebedrijven”, vertelt Henk Don, bestuurslid van de ACM. “We hebben afgesproken dat zij consumenten een aanbod op maat doen. Dat is beter te begrijpen en te vergelijken met andere aanbieders in de markt. Daardoor wordt kiezen eenvoudiger en overstappen makkelijker.”

Drie redenen om over te stappen

Overstappen heeft zo zijn voordelen. Dat roepen wij bij Energievergelijker al jaren. Volgens de ACM zijn er echter drie heel sterke redenen.

U kunt veel besparen: bent u nog nooit overgestapt dan kunt u meer dan 300 euro besparen door de overstap te maken.

Het aanbod is meer vergelijkbaar: u krijgt een persoonlijk aanbod. Op maat dus, dat is goed vergelijkbaar. U heeft alleen uw postcode en verbruik nodig om te kunnen vergelijken. 

Overstappers hebben voordeel: meer en meer huishoudens stappen over en besparen daarmee veel geld. Sinds 2011 is het aantal overstappers zelfs verdubbeld.

Alle reden dus om vandaag nog energieleveranciers te vergelijken. Kleine actie, grote besparing!