maandag 30 maart 2020

Veel thuiswerken en tóch nauwelijks meer energie verbruiken

Door de Corona maatregelen werken we ineens massaal thuis. Dat betekent dat we onze huizen niet pas ’s avonds verwarmen, maar dat we in de ochtend al een draai geven aan de thermostaat. Je zou verwachten dat we daarmee samen ook een stuk meer energie verbruiken. Maar dat valt enorm mee, aldus de energiemaatschappijen.

Wakker worden, douchen, ontbijten en de deur uit. Ons ochtendritueel is voor een deel nog hetzelfde, alleen dat laatste doen we nu even niet: de deur uit is nu enkele stappen naar de laptop op tafel. We werken massaal thuis. En verbruiken dus nu ook thuis de hele dag energie. Toch zien de energieleveranciers nauwelijks een stijging in het verbruik. 

Energieverbruik stijgt minimaal 

“We zien een kleine stijging, maar die is echt minimaal”, laat Essent weten. Zij zagen sinds de aankondiging van de Corona maatregelen een stijging in het energieverbruik van 2 tot 4 procent. De energievraag op een huidige doordeweekse dag blijkt min of meer overeen te komen met een normale dag in het weekend.

“Dat komt voor een deel omdat de afgelopen tijd bijzonder zonnig was, en dan staat de verwarming een paar graden lager”, aldus Ronald Sutmuller, woordvoerder van Essent. En daarmee geeft hij de thuiswerker meteen een tip: ga op een plek in je huis zitten waar de zon naar binnen schijnt. Liefst een kleinere ruimte, die warmt sneller op. Zo hoef je de rest van het huis minder of zelfs langere tijd niet te verwarmen.

Ook Vattenfall ziet een minimale verandering in het energieverbruik. De energieleverancier vermoedt dat het huishoudelijk gebruik van aardgas gelijk zal blijven of wellicht een beetje zal stijgen. “De complete vraag naar aardgas zal de komende periode dalen”, aldus woordvoerder Robert Portier. “Dat komt vooral doordat de zakelijke markt nu een stuk minder energie verbruikt vanwege het grote aantal thuiswerkers, medewerkers zijn nu simpelweg weinig of niet aanwezig in bedrijfsgebouwen.”

Thuiswerken en weinig stroom verbruiken 

Ook het stroomverbruik neemt geen grote vormen aan. Er is nog geen toename in het verbruik zichtbaar. Dat is eenvoudig te verklaren, volgens Eefje van Gorp, woordvoerder van Tennet: “Zo’n 80 tot 85 procent van de elektriciteit wordt gebruikt door grote industriële bedrijven, en vooralsnog draait die sector nog steeds door. En die laptop thuis, die verbruikt weinig stroom, dus daar gaat de meter niet veel sneller van draaien.”

Overigens blijft het natuurlijk verstandig om te letten op je stroomverbruik. Juist nu je veel meer tijd thuis doorbrengt. Je kunt je stroomverbruik bijvoorbeeld nog meer in de hand houden door stekkers en laders uit de stopcontacten te trekken. Laad een laptop pas op wanneer dit nodig is. En vergeet vooral niet de adapter uit het stopcontact te halen als je niet aan het laden bent, lekstroom is immers altijd dure stroom.