9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energiebesparende maatregelen: wat leveren ze nu écht op?

Energie besparen is goed voor het milieu, dat is algemeen bekend. Dat je door slim om te gaan met energie ook bespaart op je energienota is ook bekend. Maar hoeveel bespaar je nu werkelijk met welke energiebesparende maatregelen? Energievergelijker zocht het uit en zet het voor je op een rij.

Je energieverbruik verminderen kan op veel manieren. De thermostaat een graadje lager, korter douchen. Dat is eenvoudig geregeld en het levert een leuke besparing op. Echt besparen op je energierekening doe je door het treffen van omvangrijkere en vooral duurzame maatregelen.

HR-ketel

Heb je al eens bekeken hoe oud de CV-ketel in jouw woning is? Vervang je een oude verwarmingsketel door een energiezuinige HR-ketel dan kun je flink besparen. Een nieuwe HR-ketel gebruikt de condensatie uit verbrandingsgassen om de woning op te warmen. Dit levert een rendement op van meer dan 100 procent.

Een nieuwe HR-ketel zorgt voor een gasrekening die maar liefst 30 procent lager uitvalt dan bij een (oudere) VR-ketel. Natuurlijk is de uiteindelijke besparing afhankelijk van hoe je omgaat met energie en hoeveel je verbruikt.

HR-glas

Isoleer je de ramen van je woning dan maak je een grote, duurzame stap. HR+++ dubbel glas zorgt bijvoorbeeld voor een optimale isolatie. Is het buiten koud dan houdt dit glas de warmte binnenshuis. In de warme zomermaanden houdt het bovendien de warmte buiten. De airconditioning of ventilator hoeft dan niet de hele dag te draaien.

Ten opzichte van enkel glas bespaar je hiermee al gauw zo’n 200 tot 260 euro per jaar. In vergelijking tot gangbaar dubbel glas (dus geen HR++) bespaar je 80 tot 100 euro op jaarbasis. Dat is volgens milieuorganisatie Milieu Centraal vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening.

Isolatie van vloer en dak

Warmte verlaat de woning niet alleen via een open deur of raam. Omdat warmte stijgt gaat veel warmte verloren via het dak. Ook via de vloeren gaat er veel van een aangename temperatuur verloren. Goede vloer- en dakisolatie maakt je woning daarom energiezuiniger. En dat zie je terug in de energienota.

Isoleer je de vloeren van je woning dan levert dat gemiddeld 200 euro per jaar op. Dakisolatie brengt meer geld in het laatje: met 450 euro op jaarbasis is dit een zeer aantrekkelijke maatregel. Bovendien verdien je de kosten ervan gemiddeld binnen zes jaar weer terug.

Energie besparen door energievergelijken

Uiteraard zijn er ook kleine besparende maatregelen waarmee de rekening een stukje lager uitvalt. Ventileer je woning goed. Droge lucht verwarmt sneller dan vochtige lucht. Goed ventileren levert al gauw zo’n 50 euro op jaarbasis op. Door je vriezer eens in de twee maanden te ontdooien verbruikt het apparaat minder energie. Goed voor zo’n 20 euro per jaar. En wat te denken van energie vergelijken? Dat kan tot wel 450 euro voordeel opleveren! Gebruik je onze energievergelijker dan is het snel voor elkaar.


Bron: Milieu Centraal

Bespaar
ca €650 per jaar