9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energieleveranciers betalen opzegboete

Overstappen naar een andere energieleverancier kan lonen.

Energieleveranciers betalen opzegboete
Consumenten zijn niet op de hoogte van de voorwaarden bij het overstappen. Als een consument overstapt naar een andere energieleverancier wanneer het huidige contract nog niet voorbij is, kan er een boete of opzegvergoeding worden berekend. Deze boete wordt tegenwoordig overgenomen door de nieuwe energieleverancier en dus kost het u niets.

Boete houdt consument tegen
Uit een inventarisatie van collega prijsvergelijker Energieleveranciers.nl voor de Telegraaf is gebleken dat er honderdduizenden euro's werden neergeteld om opzegboetes af te kopen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de resterende looptijd van het energiecontract. Minimaal is de boete 50 euro per product en kan oplopen tot 125 euro. Dat betekent dat het voor gas en stroom totaal 250 euro kan zijn. Deze boete houdt veel consumenten tegen om over te stappen naar een andere, goedkopere energieleverancier. Om te voorkomen dat de consument niet meer overstapt naar een andere energieleverancier, betalen steeds meer leveranciers de opzegboete aan de huidige energieleverancier. Alle grote energieleveranciers doen er aan mee en het aantal deelnemende leveranciers groeit. De leveranciers betalen niet automatisch de opzegvergoeding. De consument moet actief om een formulier voor deze vergoeding vragen.

Bespaar honderden euro's
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt in het halfjaarrapport over 2011 dat er 464 euro tussen het goedkoopste en duurste energiecontract zit. De consument is bereid om over te stappen als er meer dan 190 euro bespaard kan worden op jaarbasis. Een klein gedeelte, namelijk 10 procent van de consumenten stapt over naar een andere leverancier. Er zijn nog veel twijfelaars. Een groep van 26 procent van de consument overweegt binnen de komende twee jaar over te stappen. Lees hier meer over overstappen. Vergelijk bij Energievergelijker.nl hoeveel u kunt besparen.

Bespaar
ca €650 per jaar