9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Goedkopere energie, tóch een hogere energierekening

Lagere tarieven voor gas en stroom. Het werd eerder deze maand aangekondigd door de grote energieleveranciers. Goed nieuws dus. Reken je echter nog niet rijk, want naast dalende kosten voor gas en stroom stijgen de vaste leveringskosten en de energiebelastingen.

Onderaan de streep een hogere energierekening. Dat is de conclusie na wat rekenwerk. De tarieven voor gas en stroom dalen vanaf 1 juli, maar op hetzelfde moment stijgen de leveringskosten met 22 procent. Ook de belastingen op energie worden aanzienlijk en merkbaar verhoogd. En dat heeft zo zijn effect op wat huishoudens per jaar aan energie kwijt zullen zijn.

Lagere tarieven, hogere vaste kosten

De rekensom. We gaan uit van een gemiddeld gezin met een verbruik van 1.500 kubieke meter gas en 3.500 kWh aan elektriciteit. Met de aankondigde lagere energietarieven zou de energierekening met zo’n 82 euro lager uit moeten vallen. Echter, de stijging van de belastingen en leveringskosten is groter dan de verlaging van de energieprijzen. Hierdoor valt de energierekening onderaan de streep voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis zo’n 250 euro hoger uit.

De grote energieleveranciers hebben inmiddels laten weten hoeveel hoger de vaste lasten zullen uitvallen. Essent verhoogde de vaste leveringskosten in januari al met 43 euro. Vanaf 1 juli vraagt Eneco 48 euro meer voor deze vaste kosten. Bij Nuon/Vattenfall betalen klanten 25 euro meer.

Tegenover de stijging van de vaste kosten, staat dus die verlaging van de energietarieven. Bij Nuon/Vattenfall dalen de energieprijzen met ongeveer 65 euro op jaarbasis. Eneco verlaagt de tarieven met zo’n 180 euro netto. Het prijsniveau van de tarieven van Essent blijft ongewijzigd, want deze was al gelijk aan de nieuwe tarieven van Nuon/Vattenfall en Eneco.

Tarieven en kosten goed te vergelijken

Alle verhogingen en verlagingen laten zien dat energieleveranciers continu spelen met de prijzen van hun energie en diensten. Voor consumenten wordt het er daarmee niet makkelijker op om een duidelijk beeld te krijgen van de gevolgen voor hun jaarlijkse kosten. Daarbij is het zo dat de variabele tariefsverlagingen alleen voor het komende halfjaar gelden. Op 1 januari 2020 zullen er weer nieuwe tarieven gelden.

Juist door de veranderende tarieven en vaste kosten is het ook nu weer interessant om energieleveranciers te vergelijken en over te stappen. En dat is nog altijd heel eenvoudig. Bekijk in slechts een paar stappen welke energieleverancier voor jou de voordeligste is.

Bespaar
ca €650 per jaar