9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Nederland heeft mogelijk sneller gas uit buitenland nodig

Het is nog even afwachten wat het komende kabinet beslist over de aardgaswinning in ons land, maar de kans is groot dat Nederland eerder dan verwacht gas uit het buitenland nodig heeft. Zo concludeert TNO na recent onderzoek.

TNO schets verschillende scenario’s, met een looptijd van acht of twaalf jaar. Volgens het snelste scenario is Nederland echter al in 2021 een gasimporteur. Daarmee krijgt ons land een status die haaks staat op onze positie als exporteur, wat ons land tot 2016 altijd is geweest.

Van exporteur naar importeur

Al decennia lang voorziet Nederland in de eigen gasbehoefte. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is ons land altijd zelfvoorzienend geweest met aardgas als energiebron. De export van gas leverde de economie in Nederland tussen 1965 en 2016 zo’n € 300 miljard op. 

Sinds de aardbeving in het Groningse Huizinge zijn de regels veranderd en is de jaarlijkse gasproductie teruggebracht van 53 tot zo’n 21 miljard kubieke meter. Wordt de productie de komende jaren nog verder beperkt, dan zal Nederland al binnen vier tot zes jaar afhankelijk zijn van de import van gas. Zo blijkt uit het onderzoek van TNO.

Uitdagingen en regie

De voorspellingen die TNO doet, hangen wél samen met veel onzekere factoren, aldus het onderzoeks- en adviesbureau. Zo is er bijvoorbeeld een probleem bij het importeren van gas. Nederlandse huishoudens zij op dit moment ingesteld op zogeheten laagcalorisch aardgas, terwijl buitenlandse exporteurs alleen hoogcalorisch gas aanbieden.

De fysieke import van gas is volgens TNO geen probleem. Hiervoor zijn voldoende mogelijkheden, zoals pijpleidingen en vervoer per schip. De grootste uitdaging zit hem volgens het onderzoeksbureau in de energietransitie: “Er zal een moment in de energietransitie zijn dat aardgas overgaat van een leidende naar een volgende rol. We gaan immers steeds meer over naar hernieuwbare energie. De overheid moet duidelijke keuzes maken in het vormgeven hiervan en over wie de regie hierover voert.”

 

Bespaar
ca €650 per jaar