vrijdag 10 maart 2017

Al bijna 900.000 slimme thermostaten in Nederlandse huishoudens

Eén op de negen Nederlandse huishouden heeft een slimme thermostaat in gebruik. Het aantal slimme thermostaten groeide in 2016 met 38 procent naar een totaal van bijna 900.000 stuks. Zo blijkt uit het onderzoek dat Multiscope deed onder 5.500 consumenten. 

De Smart Home Monitor, het onderzoek van Multiscope, kwam gisteren met de positieve cijfers. Aan het begin van 2016 gebruikten zo’n 600.000 huishoudens een slimme thermostaat. Tot aan begin 2017 groeide dit getal met 38 procent naar 880.000. Dat komt neer op 11 procent van het totaal aantal huishoudens in Nederland. 

Energiecontract + slimme thermostaat

Een belangrijke reden van de toename is dat energiemaatschappijen de slimme thermostaat actief onder de aandacht brengen. Ook worden de thermostaten vaak aangeboden in combinatie met een energiecontract. Dit laatste is bij twee op de drie huishoudens het geval; zij laten weten dat de slimme thermostaat in huis hangt dankzij het abonnement dat zijn afsloten bij hun energieleverancier. 

Besparen op energierekening

Consumenten kiezen vooral ook bewust voor de slimme thermostaat, zo blijkt. Het gemak blijkt vooral velen een belangrijke reden. Zo hoef je niet thuis te zijn om de thermostaat te bedienen. Dit kan op afstand via een app op de smartphone. Het huis is dan al aangenaam warm bij thuiskomst. 

Een andere reden dat de slimme thermostaat steeds populairder wordt, is dat je er flink mee kunt besparen op je energierekening. In een gemiddelde woning waar nog niet bewust zuinig wordt verwarmt, kan een slimme thermostaat wel zo’n 22 procent besparen aan gas. Dat is bijna een kwart van het totale verbruik en daarmee van de kosten.

Kies de slimme thermostaat die bij je past

De keuze in slimme thermostaten is breed. Belangrijkst is dat je er één kiest die past bij je behoeften en bij je levensstijl. We zetten een paar opties voor je op een rij. 

Inzicht in je gas- en stroomverbruik
Een slimme thermostaat die inzicht geeft in het gas- en elektriciteitsverbruik maakt energie besparen makkelijker en leuker. Je ziet meteen hoeveel je bespaart.

Een zelfprogrammerende thermostaat
Dit type thermostaat is werkelijk slim. Hij ‘leert’ wanneer je thuis bent of niet, wanneer je slaapt en opstaat. Hij kent op den duur je dag- en nachtritme en stelt daar zelf de verwarming op in.

Bedienen met je smartphone
Inmiddels de meeste thermostaten kun je bedienen met je smartphone. Op afstand dus. Dat is handig als je een keer wat later of vroeger uit het werkt komt. Of ergens in de file staat. Of…

Voldoende redenen om een slimme thermostaat op te nemen in je huishouden en levensstijl. De voornaamste is, volgens ons natuurlijk, de besparingen die het apparaat oplevert. Kies slim, bespaar slim!