Verhuizing en energie

Wanneer je gaat verhuizen, hoef je niet altijd van energieleverancier te wisselen. Je energiecontract is namelijk persoonsgebonden en verhuist derhalve gewoon met je mee. Het opnieuw vergelijken van energiecontracten kan bij verhuizen een verstandige optie zijn. Grote kans dat je namelijk flink op je energierekening kunt besparen. Als je verhuist kan het zo zijn dat je een nieuwe netbeheerder toegewezen krijgt, omdat je bijvoorbeeld in een andere regio gaat wonen. Je kunt zelf een nieuwe energieleverancier kiezen, maar geen nieuwe netbeheerder. Indien je minimaal twee weken voorafgaand aan je verhuizing je nieuwe adresgegevens aan jouw energieleverancier doorgeeft, zal deze de nieuwe netbeheerder informeren. 

Geef tijdig je verhuizing door

Jouw energieleverancier is altijd je aanspreekpunt. Deze verzorgt de contacten met andere de partijen omtrent de verhuizing, zoals je netbeheerder. Je kunt de verhuizing al vanaf drie maanden van tevoren aanmelden, maar uiterlijk twee weken voorafgaand aan de verhuizing. Bij de meeste energieleveranciers kan dit online. Als je voor de levering van stroom en gas een aparte leverancier hebt, dan moet je bij beide bedrijven de verhuizing doorgeven.

Vul de meterstanden in

Binnen enkele dagen na de verhuismelding ontvang je een ontvangstbevestiging en een meterstandenformulier via post of e-mail. Hierop vul je jouw meterstanden in op de dag van de sleuteloverdracht. Doe dit bij voorkeur samen met de nieuwe of vorige bewoner zodat het voor iedereen duidelijk is wie vanaf welke meterstand betaalt. Je hoeft de standen niet zelf aan de netbeheerder door te geven, dit doet je energieleverancier voor jou.

Geef je meterstanden door

Binnen vijftien dagen na de verhuisdatum moet je jouw volledig ingevulde en ondertekende meterstandenformulier inleveren bij je energieleverancier. Bij de meeste leveranciers kan dit online. Let er wel op dat je jouw meterstanden tijdig doorgeeft. Als je dit niet doet, dan worden de meterstanden door de netbeheerder geschat. Dit valt in de meeste gevallen hoger uit dan de daadwerkelijke meterstanden. 

Controleer de eindafrekening bij verhuizing

Als je verhuist ontvang je een eindafrekening voor het totale energieverbruik in je oude woning. Als de meterstanden daarop niet kloppen, mag je de juiste meterstanden uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de derde maand na de overstapdatum nog doorgeven. De nieuwe bewoner ontvangt een schriftelijke bevestiging van de energieleverancier met de hoogte van het voorschotbedrag, de beginmeterstanden en de ingangsdatum van de levering. Vergeet niet om je nieuwe voorschotberekening te controleren. Het termijnbedrag wordt gebaseerd op het jaarverbruik van de vorige bewoners. Indien je verhuist naar een nieuwbouwwoning, wordt een schatting gemaakt van het toekomstige jaarlijkse verbruik.

Nieuwbouw woning en energie-aansluiting

Wie regelt de energie-aansluiting?

Bouw je zelf een huis, dan moet jij zelf de aansluiting aanvragen bij de netbeheerder. Het gaat hier om een speciale bouwaansluiting die later omgezet kan worden in een gewone energie-aansluiting. De netbeheerder legt de aansluiting aan en maakt meteen een unieke EAN-code voor het adres aan, deze code heb je later nodig om een energiecontract af te sluiten. 

Bij de sleuteloverdracht schrijf je de actuele meterstand op en hier zet zowel jij als de aannemer een handtekening onder. De nieuwe energie-aanbieder weet dan wat de beginstand van jouw contract is.  

Bij een nieuwbouwproject verloopt de aanvraag voor de (bouw) aansluiting vaak via de aannemer. 

Energiecontract

Je kunt al drie maanden van te voren een energie-aanbieder voor jouw nieuwe adres kiezen. Het contract gaat in op de dag van de geplande sleuteloverdracht. Je kunt uiterlijk tot 2 weken voor de oplevering nog voor een energieleverancier kiezen.