Wat kost de gasprijs per m3?

UPDATE:

De variabele gastarieven zullen per 1 juli 2022 volgens verwachting verder stijgen door de huidige gastekort. Er is momenteel nog onvoldoende gasvoorraad voor de komende winter. Wil je meer zekerheid stap dan over op een vast contract. Momenteel bieden enkel energieleveranciers een vast contract voor een jaar met welkomstpremies tot wel 700 euro.

 

De gasprijzen zijn net zo in beweging als de markt zelf. Dat brengt voor u als consument wellicht vragen met zich mee, maar vooral ook voordelen. Want een besparing op uw gasrekening is eenvoudig te realiseren. Wij vertellen u daarom graag meer over hoe gasprijzen tot stand komen en waarom de prijzen per gasleverancier verschillen.

De Nederlandse bodem is rijk aan gas. Vrijwel alle gas die we in onze huishoudens gebruiken komt uit Groningen. Sinds de jaren 50, toen men het gas ontdekte, wordt de gasprijs afgestemd op de olieprijs. Twee maal per jaar, op 1 januari en 1 juli, mogen de gasleveranciers hun gasprijzen aanpassen. Dat zijn voor u als consument mooie momenten om de gasprijzen te vergelijken. Door de invloed van meerdere factoren zit er overigens vrijwel altijd beweging in de prijzen. Energie vergelijken loont dan ook op ieder moment in het jaar.

Gasprijzen kunnen per jaar verschillen. Op dit moment (prijspeil juni 2020) is de gemiddelde gasprijs 81,4 eurocent per m3 gas. De gasprijs is de prijs die u betaalt wanneer u al jarenlang gas afneemt bij dezelfde energiemaatschappij. Dat verandert als u overstapt van energieleverancier: op dit moment betaalt u na een overstap maar 67,38 cent per m3 gas bij de op dit moment goedkoopste energiecontract. Naast dat u van hoge welkomstkortingen profiteert, maakt u bij een overstap dus ook gebruik van de meest actuele gas en licht prijzen.

Waar is de gasprijs uit opgebouwd?

De gasprijs die wij aan onze gasleveranciers betalen, dus die 65 cent per m3, is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ongeveer de helft bestaat uit de kale gasprijs, de andere helft uit belastingen en heffingen. Daaronder vallen de energiebelasting, die varieert naarmate je meer of minder gas verbruikt en de Opslag Duurzame Energie (ODE), ingevoerd om de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie te stimuleren. Ook betaalt u netwerktarieven; deze worden vastgesteld door de netbeheerder en zijn regio-gebonden. Daarop hebben wij als consument geen invloed.      

Van al deze onderdelen kunnen de energiemaatschappijen elkaar alleen beconcurreren met de kale gasprijs. Daar kunt u als consument wel gebruik van maken: u kunt namelijk gasprijzen vergelijken in de energievergelijker en daarmee kiezen voor een energiemaatschappij met lage gastarieven.

Waarom dalen of stijgen de gasprijzen?

De gasprijs kan nogal eens verschillen van die van het jaar ervoor, en dat heeft te maken met verschillende ontwikkelingen. De ontwikkeling van de olieprijs bijvoorbeeld, is van invloed op de gasprijs. Hoe hoger de olieprijs, hoe hoger de gasprijs. Op die manier kunnen zelfs politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten van invloed zijn op de hoogte van de prijs van het gas in Nederland. Bij politieke onrust in zo’n land wordt er namelijk minder olie geproduceerd, waardoor de olieprijs stijgt (en daarmee ook uw gastarieven).

Wat ook van invloed kan zijn op de gasprijzen, zijn koude winters. Door lage temperaturen gebruiken we meer energie om te stoken. Daardoor gaat de prijs omhoog. Is de winter niet zo koud, dan vertaalt zich dat dus ook in minder hoge gasprijzen, omdat we ook minder stoken.

Wat voor u wel positief is, is dat energiebedrijven de gasprijzen maar twee keer per jaar mogen aanpassen. Daardoor hebben dagelijkse veranderingen in de olieprijs weinig direct effect op de gastarieven.

Jaarlijks gasprijzen vergelijken en overstappen

Als consument kunt u zelf bepalen of u wilt besparen op uw gasrekening. Gasprijzen van gasleveranciers verschillen immers van elkaar. Gaat u energieprijzen vergelijken dan komt u altijd voor de keuze tussen een meerjarig of 1-jarig contract te staan. Vanwege de bewegingen en ontwikkelingen in de energiemarkt zijn de gasprijzen niet te voorspellen, maar in de afgelopen jaren zijn 1-jarige contracten steeds de meest voordelige gebleken. Hoge welkomstpremies en scherpe tarieven maken het zeer aantrekkelijk en bovendien zeer lonend om ieder jaar opnieuw te vergelijken. Door jaarlijks te vergelijken en over te stappen maakt u steeds weer gebruik van de voordeligste gastarieven en de beste welkomstpremies.