Verwachting gasprijs per m3 in 2023

De variabele gastarieven zijn flink gedaald. Vanwege het milde winterweer in Europa is de gasprijs verder gedaald tot onder de 33 euro per megawattuur. Er is voldoende gasvoorraad voor de komende winter van 2024 en de aanvoer van LNG is goed geregeld. De komende maanden verwachten we dan ook weer meer aanbod van vaste energiecontracten. 

Gasprijs per m3

Het gemiddelde actuele gasprijs per m3 dat energiebedrijven bij consumenten in rekening brengen is € 1,60 per m3. Dit is inclusief alle belastingen en toeslagen. Dit vertaalt zich in steeds goedkoper wordende variabele energiecontracten. De gasprijs op de gasbeurs is nog sneller gedaald. De kale gasprijs die energieleveranciers moeten betalen op de groothandelsmarkt is € 0,33 per m3.

Gasprijs verwachting 2023

Sinds eind mei 2022 ontvangt Nederland geen gas meer vanuit Rusland. De gasvoorraden moeten worden aangevuld met duurdere gas vanuit andere landen zoals: Noorwegen, Amerika, en Qatar. Een groot deel van het geïmporteerde gas is LNG. Door de milde winter is het verbruik erg laag gebleven en is de gasvoorraad hoger dan normaal, De gastarieven zijn hierdoor sterk gedaald. Wij verwacten dan ook dat er in 2023 weer voordelige energiecontracten geboden gaan worden. 

Waar is de gasprijs uit opgebouwd?

Gasprijzen kunnen momenteel dagelijks verschillen. Voor de oorlog in Oekraïne  (prijspeil juni 2020) was de gemiddelde gasprijs 81,4 eurocent per m3 gas. De gemiddelde prijs voor gas in mei 2023 is € 1,60 inclusief alle belastingen en is ongeveer de prijs die u betaalt wanneer u gas afneemt bij uw energieleverancier.

De gasprijs die wij aan onze gasleveranciers betalen, dus die € 1,60 per m3, is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ongeveer de helft bestaat uit de kale gasprijs, de andere helft uit belastingen en heffingen. Daaronder vallen de energiebelasting, die varieert naarmate je meer of minder gas verbruikt en de Opslag Duurzame Energie (ODE), ingevoerd om de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie te stimuleren. Ook betaalt u netwerktarieven; deze worden vastgesteld door de netbeheerder en zijn regio-gebonden. Daarop hebben wij als consument geen invloed.      

Van al deze onderdelen kunnen de energiemaatschappijen elkaar alleen beconcurreren met de kale gasprijs. Daar kunt u als consument wel gebruik van maken: u kunt namelijk prijzen van gas vergelijken, zodra deze weer worden aangeboden, in de energievergelijker en daarmee kiezen voor een energiemaatschappij met laagste gastarieven.

Waarom daalt of stijgt de gasprijs?

De Nederlandse bodem is rijk aan gas. Vrijwel alle gas die we in onze huishoudens gebruikten kwam uit Groningen. Sinds de jaren 50, toen men het gas ontdekte, wordt de gasprijs afgestemd op de olieprijs. Vanaf oktober 2022 staat het Groninger gasveld op de waakvlam als gevolg van de vele aardbevingen

De gasprijs kan daarom nogal eens verschillen van die van het jaar ervoor, en dat heeft te maken met verschillende ontwikkelingen. De ontwikkeling van de olieprijs bijvoorbeeld, is van invloed op de gasprijs. Hoe hoger de olieprijs, hoe hoger de inkoopkosten van gas. Op die manier kunnen zelfs politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten, of een oorlog in Oekraïne van invloed zijn op de hoogte van de prijs van het gas in Nederland. Bij politieke onrust wordt er minder olie geproduceerd, waardoor de olieprijs stijgt (en daarmee ook de inkoopkosten van gas).

Wat ook van invloed kan zijn op de gastarieven, zijn koude winters. Door lage temperaturen gebruiken we meer energie om te stoken. Daardoor gaat de prijs van gas omhoog. Is de winter niet zo koud, dan vertaalt zich dat dus ook in lagere gasprijzen, omdat we ook minder stoken. Afhankelijkheid van duur geïmpoteerd gas zoals eerder al beschreven heeft ook zo zijn invloed op de gasprijs.

Wat kost een kuub gas bij verschillende energieleveranciers?

Onderstaand een overzicht van de actuele gasprijs per m3 van verschillende energieleveranciers.

Energieleverancier gastarief per m3
Budget Energie € 1,15
Coolblue Energie € 1,29
Eneco € 1,39
Energiedirect € 1,79
Engie € 1,43
Essent € 1,82
Greenchoise € 1,20
Innova € 1,45
Mega € 1,15
Oxxio € 1,34
united Consumers € 1,45
Pure Energie € 1,40
Shell Energy € 1,87
Vandebron € 1,69
Vattenfall € 1,83

 Bovenstaande prijzen zijn van mei.

Jaarlijks gasprijzen vergelijken en overstappen

Als consument kunt u zelf bepalen of u wilt besparen op uw gasrekening. Gasprijzen van gasleveranciers verschillen immers van elkaar. Gaat u energieprijzen vergelijken dan komt u altijd voor de keuze tussen een meerjarig of 1-jarig contract te staan. Vanwege de bewegingen en ontwikkelingen in de energiemarkt zijn de toekomstige inkoopkosten niet te voorspellen, maar in de afgelopen jaren zijn 1-jarige contracten steeds de meest voordelige gebleken. Hoge welkomstpremies en scherpe tarieven maken het zeer aantrekkelijk en bovendien zeer lonend om ieder jaar opnieuw te vergelijken. Door jaarlijks te vergelijken en over te stappen maakt u steeds weer gebruik van de voordeligste gastarieven en de beste welkomstpremies. Energie vergelijken loont dan ook op ieder moment in het jaar.

 

Geschreven door René