Gas licht vergelijken

Bespaar kosten op jouw energierekening door elk jaar gas- en lichtleveranciers met elkaar te vergelijken en stap eenvoudig over op een goedkopere aanbieder. Hiermee bespaar je al snel tientallen euro’s op jouw energierekening. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het vergelijken van de gaslicht prijzen, zodat jij de voordeligste overstap kunt maken.

Waar bestaan de energietarieven uit?

Het energietarief bestaat uit kWh licht (elektriciteit) of m3 gas. De prijs van gas en licht kun je voor één of meerdere jaren vastzetten bij een energieleverancier. Je betaald dan een termijnbedrag op basis van het voorgaande gebruik op hetzelfde adres.Vaak wordt dit termijnbedrag berekend op de laatste verbruiksjaren. Deze informatie wordt opgevraagd door de energieleveranciers bij de netbeheerder. Dus ook wanneer je net verhuisd bent, hierdoor kan het energietarief per jaar ook iets stijgen of dalen. Verbruik je minder energie? Dan ontvang je het bedrag na de afloop van jouw energiecontract terug. Verbruik je meer? Dan moet je nog een bepaald bedrag bijbetalen. Het is vaak voordeliger om jouw gas en licht verbruik wat hoger in te schatten, zo voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan. 

Waarom gaslicht leveranciers vergelijken?

De tarieven voor gas en licht verschillen per leverancier. De energieleveranciers mogen alleen met elkaar concurreren op de kale gasprijs, dit is de prijs zonder belastingen en heffingen bijgerekend. De prijs van gas wisselt vaak. De ontwikkeling van de olieprijs heeft bijvoorbeeld invloed op de gasprijs. Daarnaast zorgen strenge winters voor een hogere gasprijs omdat meer mensen stoken en zachte winters natuurlijk voor een lagere gasprijs. De gasleveranciers mogen wekelijks hun aanbiedingen aanpassen, het is goed om daarom te bekijken op welk moment je in wil stappen. 

Leveranciers mogen maar twee keer per jaar de gasprijzen aanpassen voor klanten met een flexibel contract. Voor klanten met een vast contract veranderen de prijzen niet, die zijn vastgelegd voor de looptijd van het contract.  

Lees meer