Gas licht aanbieders vergelijken

Bespaar kosten op jouw energierekening door elk jaar gas- en lichtleveranciers met elkaar te vergelijken en stap eenvoudig over op een goedkopere aanbieder. Hiermee bespaar je al snel tientallen euro’s op jouw energierekening. Wij vertellen je waar je zoal op moet letten bij het vergelijken van de gaslicht prijzen, zodat jij de voordeligste overstap kunt maken.

Waar bestaan de energietarieven uit?

Het energietarief bestaat uit kWh licht (elektriciteit) of m3 gas. De prijs van gas en licht kun je voor één of meerdere jaren vastzetten bij een energieleverancier. Je betaalt dan een termijnbedrag op basis van het voorgaande gas en licht gebruik op hetzelfde adres. Vaak wordt dit termijnbedrag berekend op basis van de laatste verbruiksjaren op dat adres. Deze informatie wordt door de energieleveranciers opgevraagd bij de netbeheerder.

Ben je net verhuisd? Dan zijn de voorgaande gebruiksjaren op jouw nieuwe adres toch leidend voor de hoogte van het gaslicht tarief. Wanneer dit verschil teveel afwijkt van jouw energieverbruik in een vorig huis, dan kun je altijd bezwaar maken bij jouw gaslicht leverancier. Per jaar kan het gaslicht tarief iets stijgen of dalen.

Verbruik je minder energie? Dan ontvang je de bespaarde kosten na de afloop van jouw energiecontract terug op jouw rekening. Verbruik je meer? Dan moet je nog een bepaald bedrag bijbetalen. Het is vaak voordeliger om jouw gas en licht verbruik wat hoger in te schatten, zo voorkom je dat je aan het einde van de looptijd voor onverwachte kosten staat.

Waarom gaslicht leveranciers vergelijken?

De tarieven voor gas en licht verschillen per leverancier. De energieleveranciers mogen alleen met elkaar concurreren op de kale gasprijs, dit is de prijs waar geen belastingen en heffingen zijn bijgerekend. De prijs van gas wisselt vaak. De ontwikkeling van de olieprijs heeft bijvoorbeeld invloed op de gasprijs. Daarnaast zorgen strenge winters voor een hogere gasprijs omdat meer mensen de verwarming opstoken en zachte winters zorgen natuurlijk voor een lagere gasprijs. De gasleveranciers mogen wekelijks hun aanbiedingen aanpassen, het is goed om daarom te bekijken op welk moment je in wilt stappen. 

Leveranciers mogen maar twee keer per jaar de gasprijs aanpassen voor klanten die al een contract hebben. Alleen voor klanten met een flexibel contract mag de prijs aangepast worden. Voor klanten met een vast contract veranderen de gaslicht prijzen niet, die zijn vastgelegd voor de looptijd van het contract.  

Lees meer