9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109
Vergelijk gas & licht aanbieders met elkaar!
Bekijk welke aanbieder het beste bij jouw wensen past! Lees onze tips en vergelijk direct.
Overstappen
Bespaar
ca €650 per jaar
Bekijk hoeveel je kunt besparen

Gas licht aanbieders vergelijken

Bespaar kosten op jouw energierekening door elk jaar gas- en lichtleveranciers met elkaar te vergelijken en stap eenvoudig over op een goedkopere aanbieder. Hiermee bespaar je al snel tientallen euro’s op jouw energierekening. Wij vertellen je waar je zoal op moet letten bij het vergelijken van de kosten van gas en licht zodat jij de voordeligste overstap kunt maken.

Waar bestaan de energietarieven uit?

Het energietarief bestaat uit kWh licht (elektriciteit) of m3 gas. De prijs van gas en licht kun je voor één of meerdere jaren vastzetten bij een energieleverancier. Je betaalt dan een termijnbedrag op basis van het voorgaande gas en licht gebruik op hetzelfde adres. Vaak wordt dit termijnbedrag berekend op basis van de laatste verbruiksjaren op dat adres. Deze informatie wordt door de energieleveranciers opgevraagd bij de netbeheerder.

Ben je net verhuisd? Dan zijn de voorgaande gebruiksjaren op jouw nieuwe adres toch leidend voor de hoogte van de gas en licht tarieven. Wanneer dit verschil teveel afwijkt van jouw energieverbruik in een vorig huis, dan kun je altijd bezwaar maken bij jouw energieleverancier. De tarieven van gas en licht kunen meerdere keren per jaar stijgen of dalen.

Verbruik je minder energie? Dan ontvang je de reeds betaalde kosten na de afloop van jouw energiecontract terug op jouw rekening. Verbruik je meer? Dan moet je nog een bepaald bedrag bijbetalen. Het is vaak voordeliger om jouw gas en licht verbruik wat hoger in te schatten, zo voorkom je dat je aan het einde van de looptijd voor onverwachte kosten staat.

Waarom gas en licht leveranciers vergelijken?

De tarieven voor gas en licht verschillen per leverancier. De energieleveranciers mogen alleen met elkaar concurreren op de kale gasprijs, dit is de prijs waar geen belastingen en heffingen zijn bijgerekend. De prijs van gas wisselt vaak. De ontwikkeling van de olieprijs heeft bijvoorbeeld invloed op de gasprijs. Daarnaast zorgen strenge winters voor een hogere gasprijs omdat meer mensen de verwarming opstoken en zachte winters zorgen natuurlijk voor een lagere gasprijs. De gasleveranciers mogen wekelijks hun aanbiedingen aanpassen, het is goed om daarom te bekijken op welk moment je in wilt stappen.

Leveranciers mogen maar twee keer per jaar de gasprijs aanpassen voor klanten die al een contract hebben. Alleen voor klanten met een flexibel contract mag de prijs aangepast worden. Voor klanten met een vast contract veranderen de gas- en lichtprijzen niet, die zijn vastgelegd voor de looptijd van het contract.

Energie overstap voordelen

Welkomstpremie:
Veel energieaanbieders bieden welkomstpremies aan om zo aantrekkelijker te zijn dan de andere aanbieders binnen onze energievergelijker. Nu klinkt een welkomstpremie natuurlijk erg interessant maar is het ook echt wel zo voordelig?

De meeste premies liggen tussen de 100 en 220 euro bij een combinatiepakket voor gas en licht. Ontvang je een flinke welkomstpremie en hoef je het energiecontract maar voor één jaar af te sluiten? Dan heb je een erg aantrekkelijke deal gevonden.Je kunt het volgende jaar namelijk naar een andere energieleverancier overstappen en opnieuw een welkomstpremie ontvangen. Eventueel met actietarief erbij! (lees verder voor meer informatie hierover.)

Kies je echter voor een hoge welkomstpremie maar heeft het energiecontract een looptijd van drie of vijf jaar, dan zal de korting per jaar erg minimaal zijn. Een hogere welkomstpremie kan ook voor een hoger termijnbedrag zorgen, let hier altijd op voordat je een contract afsluit. Wij raden je daarom aan om jouw keuze niet alleen op de welkomstpremie te baseren wanneer je een contract voor langere tijd afsluit.

Welkomstcadeau:
Een aantal energieleveranciers haalt via hun eigen website of telefonische verkoop klanten binnen met interessante welkomstcadeaus zoals een Ipad, slimme thermostaat, dinerbon en dergelijke. Alhoewel dit een aantrekkelijk aanbod lijkt, betaal je dit product als consument vaak uit eigen portemonnee. Dit kan in de vorm van een langer contract van drie of vijf jaar zijn, of met een hoog vastrecht. Lees van te voren altijd de voorwaarden goed door, zodat je zeker weet dat er geen haken en ogen aan deze aanbieding zitten. Met onze vergelijker kun je onafhankelijk de beste keuze vinden, zonder de welkomstcadeaus. 

Lager tarief:
Zoals eerder in dit verhaal aangegeven, is de beste deal toch wel een actietarief voor jouw gas en licht. Als je ieder jaar overstapt, dan bespaar je hier uiteindelijk de meeste kosten mee. Op deze manier kun je jaarlijks overstappen naar de goedkoopste energieaanbieder. Bovenop een lager (actie) tarief ontvang je meestal ook een welkomstkorting. Deze korting wordt aan het einde van het jaar verrekend met de eindafrekening. Het restbedrag ontvang je uiteindelijk op jouw eigen rekening retour. In het geval van een strenge winter zal je waarschijnlijk niet veel van de korting terug krijgen, aangezien deze is verrekend met de extra stookkosten.

Direct beginnen met geld besparen! (hoe stap ik over)

Op onze energievergelijker vul je de volgende gegevens in:

 • Gas en licht verbruik of de samenstelling van jouw huishouden
 • Postcode
 • Huidige energieleverancier

  Extra opties:
 • Keuze voor groene of grijze energie
 • Vast of variabel contract
 • Aanpassingen aan het huis zoals zonnepanelen of gasloos.

Wij berekenen binnen een paar seconden wat de goedkoopste leveranciers voor jou zijn. Met de bovenstaande tips bieden wij je enige handvaten om zo uiteindelijk de beste beslissing te maken.

Best beoordeeld
 • 1Pure Energie
 • 2Van de bron
 • 3Budget Energie
 • 4Eneco
 • 5Vattenfall
Alle beoordelingen
Wat gebeurt er na het aanmelden?
Overstapproces