Voordelen elektrisch rijden

Het straatbeeld wordt er steeds vaker mee gevuld: de elektrische auto. De meeste bekende elektrische auto is de Tesla, maar ook de BMW i3, de Nissan Leaf en de Citroen C-zero zijn populaire modellen. Nederlanders zijn al jaren koploper als het gaat om (energie)zuinig rijden. Dankzij diverse stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid wordt elektrisch rijden ook steeds aantrekkelijker gemaakt. Met een elektrische auto bespaar je namelijk fors op de gebruiks- en onderhoudskosten, betaal je minder belasting, is tanken voordeliger en draag je bovenal bij aan een beter milieu. 

Kosten elektrische auto

Een elektrische auto is wel een stuk duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel. Ondanks de forse prijsdalingen van de afgelopen jaren is het prijsverschil nog steeds aanzienlijk. Het rijden van een elektrische auto heeft echter een aantal ook voordelen. Heb je eenmaal geïnvesteerd in een elektrische auto, dan kun je vanaf dan genieten van de financiële voordelen. Eigenaren van een elektrische auto betalen bijvoorbeeld minder motorrijtuigenbelasting en minder BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen). Ook is de auto voordeliger in onderhoud: minder bewegende delen, dus minder slijtage en een langere levensduur. Bovendien zijn de energiekosten van een elektrische auto een stuk lager dan van een benzineauto. 

Energieverbruik elektrische auto

Het energieverbruik van een elektrische auto is het aantal kilowattuur, welke doorgaans per kilometer wordt weergegeven. Afhankelijk van het gewicht en het gebruik van de auto, verbruikt een elektrische auto gemiddeld minimaal 0,08 kWh/km tot maximaal 0,30 kWh/km. De exacte kosten van het thuis opladen van een elektrische auto zijn natuurlijk afhankelijk van welke stroomtarieven je energieleverancier hanteert. Ben je van plan om een elektrische auto aan te schaffen, of heb je er net één aangeschaft? Dan is dat het uitgelezen moment om te bekijken of het overstappen naar een andere energieleverancier misschien voordeliger is. 

Oplaadpunten 

De twee nadelen van elektrisch rijden zijn de beperkte afstanden die je per opgeladen batterij kunt afleggen (actieradius) en de wachttijd van het opladen van je accu onderwegs (ca 45 minuten). Ook is het aantal openbare oplaadpunten schaars. Het is daarom aan te raden om een oplaadpaal voor thuis aan te schaffen. De kosten voor het aanschaffen van een laadpaal voor thuis variëren tussen de €1000 en €1500 inclusief installatie, uiteraard afhankelijk van het type laadpaal en de omgeving waarin de laadpaal wordt geïnstalleerd. Daarnaast worden er kosten gemaakt voor het opladen van de auto. De gebruikskosten van openbare laadpunten en snelladers zijn afgelopen jaren fors gestegen. Tegelijkertijd wordt het zelf opwekken van energie (met zonnepanelen of via een energiecoöperatie) steeds populairder. Dit is financieel interessant voor gebruikers van een elektrische auto. Voor mensen met de mogelijkheid om thuis of op het werk de auto op te laden, kost rijden op elektriciteit praktisch de helft minder dan benzine of diesel. Ter vergelijking: elektrisch rijden kost gemiddeld 3,5 cent per kilometer, waar rijden op benzine ongeveer 11,5 cent per kilometer kost. 

Lees meer