Welke energieleverancier is de goedkoopste?

De energieprijzen zijn nu in 2022 historisch hoog! Dit komt door de extreem hoge olieprijs en de economische gevolgen van na het Coronavirus waardoor er meer vraag is naar olie. De verminderde levering vanuit Rusland en dure inkoop van LNG zorgen daarbovenop ook nog voor een prijsstijging. Bij het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier is het belangrijk om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende aanbieders. De contracten van de energieleveranciers onderling zijn veelal op een andere manier opgebouwd. Een van de verschillen is het verschil tussen vaste tarieven en variabele tarieven.

Waar goedkope energie vinden

Ook kan een goedkope energieleverancier zelf verschillende typen contracten aanbieden. Zo kan een energieleverancier met een bepaald contract ook echt de goedkoopste energie bieden, maar bij een andere contractvorm juist één van de duurste aanbieders zijn. Om dit te voorkomen is het daarom goed om vooraf helder te hebben waar je precies naar op zoek bent. Zo kun je vervolgens weloverwogen op zoek naar goedkope energie.

Hoge kortingen, niet altijd de goedkoopste energieleverancier

Naast een verschil in vaste en variabele kosten van energieleveranciers is het ook goed om rekening te houden met het effect van welkomstkortingen op de totale energieprijs. De meest voordelige energieleverancier kan door hoge kortingen die zijn verwerkt in de prijs erg aanlokkelijk lijken. Maar door voorwaarden voor deelname aan de actie gelden, kan een gedeelte van de korting komen te vervallen. Zo kan een andere leverancier uiteindelijk alsnog als goedkoopste uit de boot komen. Onze tip: reken je totale jaarlijkse kosten uit inclusief kortingen waar je recht op hebt. Zo kies je vervolgens eenvoudig de goedkoopste leverancier.

Welke invloed hebben transportkosten op de energieprijs?

Tot slot zijn ook de transportkosten van invloed op de juiste keuze. De transportkosten betaal je aan de netbeheerder en worden soms afzonderlijk van de variabele stroomkosten berekend. Bekijk in de contractvoorwaarden van de leverancier van jouw keuze of transport bij de variabele kosten zijn inbegrepen. Bij de overgrote meerderheid is dit inmiddels het geval, maar om ongewenste verrassingen te voorkomen is dit een punt van aandacht om mee te nemen in jouw vergelijking.

Lees meer