UPDATE 10 februari:
Sinds vandaag is het weer mogelijk om een jaarcontract af te sluiten. Wil je zekerheid dan is nu het moment om een vast contract af te sluiten.
De gas- en electriciteitsprijs zijn op de groothandelsmarkt al weer gezakt tot onder het niveau van een jaar geleden vlak voor de oorlog in Oekraïne begon. Op dit moment wordt gas verhandeld voor een prijs van 63 euro per megawattuur. Dit was in januari 2020 ongeveer 17 euro per megawattuur, dus is gas nu nog steeds ongeveer drie keer zo duur als we gewend waren. Ondanks de sterke daling ten opzichte van augustus 2022 toen gas nog werd ingekocht voor 350 euro per megawattuur zien we dat nog niet meteen terug in de huidige consumentenprijzen.
Wanneer kunnen we weer goedkope energie verwachten?
Per januari 2023 wordt er een prijsplafond ingesteld en deze geldt het hele jaar. Daar bovenop moeten energieleveranciers verplicht weer vaste energiecontracten bieden. We verwachten dan ook dat de energieprijzen vanaf 1 januari 2023 waarschijnlijk weer gaan dalen maar voorlopig niet meer zo laag als de prijzen die we gewent waren van vóór januari 2021. De gasvoorraden van 2022 zijn tegen hoge prijzen ingekocht door de energieleveranciers en dit moet worden terugverdient. De inkoopprijzen van gas, en dan met name van LNG ligt een stuk hoger dan het “ goedkope gas” dat we gewent waren uit Rusland. Bij het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier is het belangrijk om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende aanbieders. De contracten van de energieleveranciers onderling zijn veelal op een andere manier opgebouwd. Zo is er verschil tussen vaste tarieven en variabele tarieven en de tarieven van teruglevering als je zonnepanelen meer opleveren dan je verbruikt.
TIP: Op dit moment worden er géén vaste contracten geboden maar alleen contracten met een variabel tarief. Deze contracten mag je maandelijks weer opzeggen. Is jouw huidige variabel contract duurder dan wat op onze energievergelijker wordt geboden dan is het wellicht handig om eerst een goedkoop variabel energiecontract te nemen in afwachting van vaste energiecontractien.
Hoe vind je een goedkope energieleverancier
Goedkope energieleveranciers kunnen verschillende contracten aanbieden. Zo kan een energieleverancier met een bepaald contract ook echt de goedkoopste energie bieden met scherpe actietarieven. Andere energieleveranciers bieden mogelijk hoge welkomstkortingen. Het is daarom goed om vooraf helder te hebben waar je precies naar op zoek bent. Zo kun je vervolgens weloverwogen op zoek naar goedkope energie.
Hoge kortingen, niet altijd de goedkoopste energieleverancier
Naast een verschil in vaste en variabele kosten van energieleveranciers is het ook goed om rekening te houden met het effect van welkomstkortingen op de totale energieprijs. De meest voordelige energieleverancier kan door hoge kortingen die zijn verwerkt in de prijs erg aanlokkelijk lijken. Maar door voorwaarden voor deelname aan de actie gelden, kan een gedeelte van de korting komen te vervallen, bijvoorbeeld door voor het einde van het contract op te zeggen. Zo kan een andere leverancier uiteindelijk alsnog als goedkoopste uitkomen. Onze tip: reken je totale jaarlijkse kosten uit inclusief kortingen waar je recht op hebt. Zo kies je vervolgens eenvoudig de goedkoopste leverancier.
Welke invloed hebben transportkosten op de energieprijs?
Tot slot zijn ook de transportkosten van invloed op de juiste keuze. De transportkosten betaal je aan de netbeheerder en worden soms afzonderlijk van de variabele stroomkosten berekend. Bekijk in de contractvoorwaarden van de leverancier van jouw keuze of transport bij de variabele kosten zijn inbegrepen. Bij de overgrote meerderheid is dit inmiddels het geval, maar om ongewenste verrassingen te voorkomen is dit een punt van aandacht om mee te nemen in jouw vergelijking.
Lees meer