Geen energie opzegvergoeding riskeren?

Wist je dat je geld kunt besparen wanneer je regelmatig overstapt van energieleverancier? Wanneer kun je het beste overstappen? Wij raden je aan om allereerst jouw huidige energiecontract erbij te pakken en te bekijken wat de looptijd is. Stap je te vroeg over, dan riskeer je namelijk een opzegvergoeding (opzegboete) en is het overstappen helemaal niet zo voordelig. Stap je echter op het juiste moment over, dan betaal je geen opzegvergoeding maar ontvang je bij jouw nieuwe energieleverancier een actieprijs voor energie en mogelijk een welkomstpremie.

Wanneer hoef je geen opzegvergoeding te betalen?

Je moet rekening houden met de volgende punten om er achter te komen of je een opzegvergoeding moet betalen:

  1. Heb je een energiecontract met een vaste contractduur? Geef dan minimaal 30 dagen voor het einde van het contract jouw overstap door aan je huidige energieleverancier. Wanneer je via onze energievergelijker overstapt, dan regelen wij dit voor je.

  2. Is jouw vaste contract stilzwijgend omgezet naar een doorlopend contract? Dan heeft jouw energiecontract geen einddatum. Je kunt op elk gewenst moment het contract opzeggen zonder risico op een opzegvergoeding.

Wanneer moet je wel een opzegvergoeding betalen?

Heb je een contract met een vaste looptijd maar wil je toch zo snel mogelijk overstappen naar een andere energieleverancier? Dan is het vrijwel zeker dat je een opzegvergoeding moet betalen. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de contractduur. Stap je ver voor het einde van jouw huidige energiecontract over? Dan is de boete hoger. Onderstaand tabel is nog geldig tot 1 juni 2023, daarna verandert de hoogte van de opzegvergoeding.

Duur totdat het contract afloopt

Hoogte opzegboete

< 1,5 jaar

50 euro

1,5 tot 2 jaar

75 euro

2 tot 2,5 jaar 

100 euro

> 2,5 jaar

125 euro


Het energiebedrijf mag de opzegvergoeding uiterlijk tijdens de eindafrekening van je vragen. Dit is tot 6 weken na de afloop van het energiecontract. Krijg je pas later een rekening van de opzegvergoeding, dan ben je niet meer verplicht deze te betalen! Geef dit wel altijd bij het energiebedrijf aan wanneer dit het geval is.

Vanaf 1 juni 2023 wordt de opzegvergoeding verhoogd. Dit wordt gedaan om de energieleveranciers meer zekerheid te geven dat de looptijd van een contract ook wordt uitgediend. 

 

Lees meer