Opzegvergoeding energie: Waar moet je op letten?

Wil je graag overstappen van energieleverancier? Mogelijk ben je dan verplicht om een opzegvergoeding te betalen aan jouw huidige energieleverancier. Een opzegvergoeding energie is een bedrag dat je moet betalen aan jouw energieleverancier omdat je jouw energiecontract eerder opzegt dan de afgesproken einddatum. Dit is echter per geval afhankelijk van wat er is opgenomen in de algemene voorwaarden van je contract.

De kosten van een opzegvergoeding kunnen variëren van 50 euro tot maar liefst 125 euro per product. Zoek daarom voor het overstappen goed uit waar je als consument aan toe bent en voorkom dat je een boete moet betalen wegens contactbreuk.

Wanneer moet je een opzegvergoeding betalen?

Je kunt de volgende vragen beantwoorden om te bekijken of je een opzegvergoeding moet betalen en zo ja wat de kosten zijn van een opzegvergoeding energie.

  1. Als je een contract hebt met een vaste contractduur, dan moet je zorgen dat je huidige energieleverancier minimaal 30 dagen voor de verlengdatum de contractopzegging heeft ontvangen. Je nieuwe energieleverancier zegt jou oude contract bij je huidige leverancier voor u op. Je moet dan wel rekening houden met enkele dagen verwerkingstijd bovenop de 30 dagen opzegtijd. Als je minder dan 30 dagen voor de verlengdatum opzegt, zal je nieuwe energieleverancier het nieuwe contract laten aansluiten op jouw huidige energiecontract.

  2. Heb je een doorlopend contract? Dan heeft jouw contract geen vaste einddatum. Je kunt het contract op elk gewenst moment opzeggen zonder opzegvergoeding. Houd je er wel rekening mee dat je het nieuwe contract pas na 30 dagen ingaat.

  3. Je hebt een contract met een vaste looptijd, maar je zegt eerder op dan de verlengdatum. Hoe lang duurt het nog voordat het contract afloopt?

  • Minder dan 1,5 jaar? Dan betaal je maximaal 50 euro opzegvergoeding per product.

  • 1,5 tot 2 jaar? Dan betaal je maximaal 75 euro opzegvergoeding per product.

  • 2 tot 2,5 jaar? Dan betaal je maximaal 100 euro opzegvergoeding per product.

  • Meer dan 2,5 jaar? Dan betaal je maximaal 125 euro opzegvergoeding per product.

Let op:

Het energiebedrijf mag dit voor gas en voor elektriciteit aan je vragen. Als je met allebei stopt, betaal je dus maximaal het dubbele bedrag.

Lees meer