Belangrijk bij overstappen energieleverancier

Wat is belangrijke informatie die je moet weten vóór je gaat overstappen naar een andere energieleverancier? Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij het vergelijken van de diverse leveranciers, want met een klein beetje informatie kan je groots besparen.

Je huidige contract

Voordat je gaat overstappen op energie van een andere energieleverancier is het allereerst handig als je jouw jaarverbruik weet. Daarvoor kun je contact opnemen met jouw huidige energiebedrijf. Ook raden wij je aan de voorwaarden van je huidige energiecontract te bekijken. Heb je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd? In beide gevallen ben je vrij deze te beëindigen. De opzegtermijn is altijd dertig dagen.

Sanctie contract voor bepaalde tijd opzeggen

Als je een contract voor bepaalde tijd opzegt, dan kan jouw energieleverancier je wel een boete in rekening brengen. Er zijn leveranciers die aanbieden deze boete voor je te betalen als je naar hen overstapt. In de meeste gevallen zal jouw nieuwe leverancier je huidige contract opzeggen. Is jouw huidige leverancier niet aangesloten bij het zogenaamde Contract Controle Protocol (CCP), dan moet je het contract zelf opzeggen. 

Opbouw van de prijs

De prijs die je betaalt voor jouw energie bestaat deels uit vaste kosten en deels uit kosten die afhankelijk zijn van de hoeveelheid energie die je verbruikt. De prijzen die energiebedrijven hanteren voor hun vaste kosten en de energieprijzen variëren behoorlijk. De hoeveelheid energie die je afneemt, bepaalt dus in grote mate welk bedrijf het voordeligst is voor jou.

Lees meer