9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109
Overstappen van energieleverancier
Waar moet je op letten?
Overstappen
Bespaar
ca €650 per jaar
Bekijk hoeveel je kunt besparen

Wat is belangrijk als je van energieleverancier overstapt

  • Onafhankelijk energie vergelijken
  • De energieprijzen
  • Exclusieve kortingen
  • Contractduur
  • Opzegvergoedingen
  • Maandelijkse termijnbedrag

Belangrijk bij overstappen energieleverancier

Wat is belangrijke informatie die je moet weten vóór je gaat overstappen naar een andere energieleverancier? Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij het vergelijken van de diverse leveranciers, want met een klein beetje informatie kan je groots besparen.

Je huidige contract

Voordat je gaat overstappen op energie van een andere energieleverancier is het allereerst handig als je jouw jaarverbruik weet. Daarvoor kun je contact opnemen met jouw huidige energiebedrijf. Ook raden wij je aan de voorwaarden van je huidige energiecontract te bekijken. Heb je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd? In beide gevallen ben je vrij deze te beëindigen. De opzegtermijn is altijd dertig dagen.

Sanctie contract voor bepaalde tijd opzeggen

Als je een contract voor bepaalde tijd opzegt, dan kan jouw energieleverancier je wel een boete in rekening brengen. Er zijn leveranciers die aanbieden deze boete voor je te betalen als je naar hen overstapt. In de meeste gevallen zal jouw nieuwe leverancier je huidige contract opzeggen. Is jouw huidige leverancier niet aangesloten bij het zogenaamde Contract Controle Protocol (CCP), dan moet je het contract zelf opzeggen.

Opbouw van de prijs

De prijs die je betaalt voor jouw energie bestaat deels uit vaste kosten en deels uit kosten die afhankelijk zijn van de hoeveelheid energie die je verbruikt. De prijzen die energiebedrijven hanteren voor hun vaste kosten en de energieprijzen variëren behoorlijk. De hoeveelheid energie die je afneemt, bepaalt dus in grote mate welk bedrijf het voordeligst is voor jou.

Vaste of variabele prijs

Voordat je overstapt naar een andere energieleverancier is het ook van belang om te weten of het bedrijf een vaste of variabele prijs hanteert. Bij een vaste prijs (prijsgarantie), blijft de prijs hetzelfde voor de periode van het contract. Als de elektriciteit duurder of goedkoper wordt, dan merk je daar dus niets van. Bij een variabele prijs kan het leveringstarief gedurende de looptijd van het contract wel wijzigen. Veel energiebedrijven wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven. Informeer bij het energiebedrijf wat zij van de energieprijs verwachten. Meestal ligt het vaste tarief hoger dan het variabele tarief, omdat het risico voor het energiebedrijf minder groot is.

Welk soort stroom?

Iedereen krijgt natuurlijk dezelfde stroom. Maar je keuze voor groene stroom (opgewekt met bijvoorbeeld wind- of waterkracht), grijze stroom (gas of kolen) of kernenergie heeft wel invloed op de totale mix van stroom die in Nederland wordt geleverd. Overstappen op andere energie is dus in meerdere opzichten een goed idee! Lees hier meer over de diverse energie soorten.

De rekening

In de meeste gevallen betaal je de energie die je verbruikt en de transportkosten samen aan het energiebedrijf. Iedere maand betaal je een voorschot hiervoor. Een aantal energiebedrijven stuurt alleen deze voorschotrekening voor de verbruikte energie. De transportkosten betaal je dan apart aan de netbeheerder.

Service

Ook de service die een energiebedrijf biedt kan van invloed zijn op je keuze voor een leverancier. Op Energievergelijker.nl lees je meer over de verschillen in de service. Daar vind je bijvoorbeeld of je meterstanden online kunt doorgeven. En wat de kosten zijn voor telefonisch contact met de klantenservice. Energievergelijker.nl helpt je graag bij jouw keuze voor de overstap naar een andere energieleverancier.

Hieronder vind je nog meer informatie over interessante onderwerpen omtrent overstappen van leverancier en energie vergelijken.

Je kunt ook verlengen tegen een goedkoper tarief bij je huidige leverancier!