9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109
Energie vergelijken?
Wij helpen je jaarlijks honderden euro's te besparen. Bekijk de beste energiedeals en stap over!
Overstappen
Bespaar
ca €650 per jaar
Bekijk hoeveel je kunt besparen

Energie vergelijken : wat zijn de voordelen?

 • Onafhankelijk energie vergelijken
 • Overstappen is gratis, geen bijkomende kosten
 • Exclusieve kortingen
 • Alle energieleveranciers worden vergeleken
 • Scherpe energietarieven
 • Overstap wordt geregeld door nieuwe energieleverancier
Waarom energie vergelijken?
Binoculars Icon

De energiemarkt in Nederland is vrijgegeven in 2004. Energieleveranciers mogen sindsdien hun eigen energietarieven bepalen. Dit zorgt voor hoge concurrentie onder de verschillende energieleveranciers, wat gunstig kan uitpakken voor jou als consument.

Vergelijk de energietarieven van verschillende energieleveranciers met onze energievergelijker. Je komt al snel achter dat je met een overstap veel geld kunt besparen. 

Wat levert energie vergelijken mij op?
Piggybank Icon

Vergelijk jaarlijks energieprijzen en bespaar jaarlijks honderden euro's. Maak gebruik van onze vergelijker en profiteer van de scherpste tarieven, kortingen en welkomstbonussen. Onze energievergelijker biedt verschillende keuzes. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor het gewenste contractsoort, vaste of variabele tarieven en het soort stroom en gas. Het vergelijken van energieleveranciers kost slechts enkele minuten van je tijd. 

Hoe werkt energie vergelijken precies?
Questionmark Icon

Ga je energietarieven en -contracten met elkaar vergelijken, houd dan je oude energiecontract bij de hand. Je weet dan wat je momenteel betaalt, zodat je dit kunt vergelijken met de energiecontracten die de vergelijker toont. Geef in de vergelijker aan wat je persoonlijke verbruik is, op welke postcode je woont is en of je groene energie of grijze energie wilt afnemen. Om je overstap compleet te maken vul je vervolgens een overstapformulier in en je door jouw gekozen energieleverancier doet de rest!

Energie vergelijken 2024 bekijk onze beste aanbiedingen

Energie vergelijken is momenteel niet eenvoudig. De energieprijzen veranderen dagelijks net als het aanbod van energiecontracten. Het vergelijken van energie blijft dus de moeite waard!

Sinds de energiemarkt is vrijgegeven, hebben meer dan 3 miljoen huishoudens geprofiteerd van de concurrentiestrijd tussen energieleveranciers. Door te concurreren, moeten de energieleveranciers lage tarieven hanteren en blijven ze innoveren. Consumenten kunnen het hele jaar door overstappen van energieleverancier en daarmee profiteren van lage tarieven. Na het verlopen van het jaarcontract stappen ze ieder jaar opnieuw over.

Vergelijk energie en Bespaar honderden euro's op je energiekosten

De helft van de Nederlandse huishoudens is minimaal één keer geswitcht van energiebedrijf. De (andere) helft is dus (voor zover mogelijk) nog nooit overgestapt en betaalt het hoogste energietarief. Wat sommige mensen niet weten, is dat de gas- en stroomtarieven per energieleverancier drastisch kunnen variëren. Op jaarbasis kunnen de verschillen in contracten tot wel honderden euro's oplopen.

Onafhankelijk energie vergelijken hoe werkt het?

In het kort doorloop je de volgende stappen:

 1. Voer je postcode en huisnummer in. En kies het aantal personen in je huishouden en klik op 'bereken je voordeel'
 2. Geef in de filter eventueel je voorkeuren aan. Zoals alleen groene stroom. Geen gas. Looptijd van een jaar om het aanbod op je wensen af te stemmen
 3. Eenmaal de beste energiedeal gevonden, klik je op 'aanvragen' en vul je het overstapformulier in. Klik op 'aanmelden' en je overstap wordt direct in gang gezet.


Je overstap wordt in orde gemaakt waardoor je een leuke besparing maakt!

Waar moet je op letten bij het vergelijken van energie?

Nog even voor de duidelijkheid. Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen?

 1. De ene leverancier vraagt een hoger energietarief per kWh of m3 gas dan de andere. Deze tarieven kun je dus met elkaar vergelijken.
 2. Het vastrecht kan per leverancier verschillen, dus dit kun je gebruiken bij het vergelijken. Dat verschil zit hem dan in het onderdeel administratiekosten. De overige onderdelen zijn bij elke leverancier hetzelfde.
 3. De welkomstpremie kan enorm verschillen per energieleverancier.

Nog nooit overgestapt? Start direct met energie vergelijken!

De afgelopen jaren zijn de energieprijzen door de aanhoudende onderlinge concurrentie flink gedaald. Ben je nog nooit eerder overgestapt? Dan heb je hier dus ook nooit van kunnen profiteren.

Kies je voor energie vergelijken en overstappen? Dan is het verschil met je huidige contract waarschijnlijk enorm.

Bovenop de actietarieven krijg je ook nog eens een mooie welkomstpremie van de leverancier waarnaar je overstapt. Dit kan je al snel honderden euro's per jaar opleveren!

Als je nog nooit bent overgestapt, heb je een contract voor onbepaalde tijd: je kunt direct overstappen. Ben je daarna nog niet zeker van je besluit? Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd om de overstap ongedaan te maken.

Waaruit bestaan de energieprijzen?

Om je wat extra inzicht te bieden, hebben we alle onderdelen van de energierekening op een rijtje gezet.

Bij energieprijzen vergelijken is het handig om te weten wat je precies vergelijkt. Welke onderdelen van de energierekening per leverancier verschillen en welke vast staan. Want we hebben helaas niet overal invloed op, zoals bijvoorbeeld op belastingen.

Het is goed om te weten dat de energierekening bestaat uit twee delen. Het deel waarop je invloed hebt met je verbruik (het energietarief). En het deel waarbij de prijs vast staat, los van je verbruik (het vastrecht).

Beide onderdelen kunnen in hoogte verschillen per leverancier. Dat is handig om te weten bij het vergelijken van energieprijzen. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Energieprijzen vergelijken per kWh of m3

Ten eerste is er het energietarief. Dat is het bedrag dat je betaalt per kWh elektriciteit of m3 gas.

Dat bedrag staat vast. Alleen: ‘s winters verbruik je meer dan zomers. Dat betekent dat je per maand dus verschillende kosten maakt. Maar in totaal, alle maanden bij elkaar gerekend, wel het vastgestelde bedrag betaalt.

De tarieven per kWh of m3 verschillen echter wel per leverancier. Het ene energiebedrijf vraagt een hoger tarief dan de andere. Die prijzen kan je dus met elkaar vergelijken.

Sinds april 2022 bieden energieleveranciers ook contracten met variabele energietarieven. Deze kunnen maandelijks of halfjaarlijks veranderen.

Transportkosten energie

Deze kosten zijn bij elke leverancier hetzelfde. De netbeheerder brengt dit bedrag via de energieleverancier in rekening. De ACM stelt vast welk bedrag maximaal in rekening mag worden gebracht. Bij Eneco zal dit dus hetzelfde zijn als bij Essent.

Meer of minder energie verbruiken heeft geen invloed op deze kosten. Bij het vergelijken van energieprijzen hoef je geen aandacht te schenken aan de transportkosten. In je regio zijn die namelijk overal gelijk.

Het is wel zo dat de transportkosten van gas per regio kunnen verschillen. In Groningen kan het transporttarief voor gas lager zijn dan bijvoorbeeld in Utrecht. Het gasnetwerk is namelijk gebonden aan woonplaats en regio.

Energiebelastingen

Belastingen hebben een groot aandeel in de energierekening: ongeveer 40% van de totale energiekosten (32% op elektriciteit en 53% op gas) bestaat uit energiebelasting. Ook aan deze kosten kunnen wij als consumenten niets veranderen. Voor iedereen en bij elke energieleverancier is dit hetzelfde bedrag.

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) is een vast bedrag dat op de energiebelasting in mindering wordt gebracht. De overheid vindt dat ieder mens recht heeft op warmte en licht. En compenseert met deze korting een vastgestelde hoeveelheid energie. Ook aan dit bedrag kun je niets veranderen. En bij iedere energieleverancier is dit hetzelfde bedrag.

ODE

Dan is er nog de ODE, oftewel Opslag Duurzame Energie. Deze heffing is ingevoerd om de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie te stimuleren. Deze wordt als subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie weer verstrekt aan ondernemers die duurzame energie produceren. ook wel SDE+, Op dit subsidiebedrag heb je geen invloed.

Vastrecht energie

Het vastrecht staat vast. Dit is dus een bedrag op je energierekening waarop je geen invloed hebt. Hoeveel energie je ook verbruikt, de vastrechtkosten blijven hetzelfde. Je betaalt per maand een vast bedrag aan vastrecht.

Toch kan dit bedrag wel verschillen per leverancier. Voor één onderdeel van het vastrecht, de administratiekosten, mag een leverancier namelijk zelf de prijs vaststellen. Het vastrecht in z’n totaliteit kan daardoor bijvoorbeeld bij Eneco afwijken van het vastrecht bij Essent. Dit is handig om te weten als je energietarieven wilt vergelijken.

Let op! Het vastrechtbedrag is bij sommige energieleveranciers een stuk hoger dan bij andere leveranciers. Het lijkt dus alsof je bij die leveranciers veel meer per maand betaalt. Maar dat hoeft niet per se! Het is belangrijk om te letten op de totaalkosten.

Bij een contract met hoge vastrechtkosten per maand kunnen misschien wel weer lage tariefkosten zitten. Een hoog vastrechtbedrag zegt dus nog niets. Als je op Energievergelijker.nl contracten met elkaar vergelijkt, worden de totaalkosten getoond en die zijn het belangrijkst voor je.

Btw op energie

Deze bedraagt 21% en wordt geheven over alle kosten op de energierekening. Bij ieder contract en bij iedere leverancier is de btw 21%. Als je energieprijzen vergelijkt, hoef je hier dus niet op te letten. Van 1 juli 2022 tot 31 december 2022 is de BTW verlaagt tot 9%. Dit is een tijdelijke maatregel en in 2023 betaal je gewoon weer 21% BTW. De BTW wordt over het totaal bedrag gerekend, dus ook over de eerder genoemde energiebelasting. Je betaalt dan belasting over belasting.

Verschillende contractsoorten bekijken

Onze online energievergelijker geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor de contractsoort. Eén, twee, drie of vijf jaar. En het soort stroom (groen of grijs). Maar ook een vast of variabel tarief. Vaak zijn éénjarige contracten met vaste tarieven het goedkoopst. Met een contract dat maar een jaar loopt, ben je zeker van de grootste besparing. Lagere energietarieven én een mooie welkomstkorting waar je het jaar erop weer opnieuw van profiteren kan.

Groene en grijze energie vergelijken

Je kunt bij ons ook groene energie vergelijken. Vink in de vergelijker simpelweg de optie ‘groene stroom’ aan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor groen gas. Vergelijk grijze en groene energie met elkaar. En maak zelf de keuze welke optie het beste bij jou past. Om je overstap compleet te maken vul je vervolgens het overstapformulier in.

Energie uit zonnepanelen

Ook voor de bezitters van zonnepanelen hebben wij passende energie-abonnementen in onze vergelijker staan. Vul eenvoudig het aantal zonnenpanelen in of de hoeveelheid opgewekte stroom en onze vergelijker berekent exact welke energieleveransier voor je het voordeligst is.

De stroom die je met je zonnepanelen opwekt wordt meteen gebruikt. Dit wordt verrekend met de geleverde stroom en noemen we salderen. Je neemt dan dus minder stroom af van je energieleverancier.

Wek je meer stroom op dan je gebruikt en lever je dat terug aan het stroomnet dan ontvang je over deze hoeveelheid een terugleververgoeding. Je ontvangt dan bij je eindafrekening geld terug. Je energieleverancier moet hiervoor een redelijke vergoeding betalen maar mag dit zelf bepalen.

In de energievergelijking wordt dus rekening gehouden met salderen en de hoogte van de terugleververgoeding.

Algemene voorwaarden energie

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract krijg je automatisch te maken met de Algemene Voorwaarden. Sinds 1 april 2017 zijn de algemene voorwaarden omtrent de levering van energie aangescherpt en versimpeld.

De nieuwe algemene voorwaarden zijn onder meer aangescherpt op het gebied van incasso, koop op afstand en de wijziging van tarieven.

Zo mogen leveranciers in het vervolg niet zomaar meer onaangekondigd energietarieven wijzigen. De regels geven je als consument een wettelijke bedenktijd van 14 dagen om van je aankoop af te zien.

Deze bedenktijd geldt ook wanneer je via ons een nieuw energiecontract afsluit.

Actueel, compleet en onafhankelijk energie vergelijken

Als je bij ons energieprijzen vergelijkt, ben je verzekerd van een actueel, compleet en 100% onafhankelijk overzicht. Dagelijks ontvangen wij de nieuwste energietarieven, rechtstreeks van de energieleveranciers.

Deze worden direct bijgewerkt in onze energievergelijker, zodat jij iedere dag een up-to-date overzicht te zien krijgt. Daarnaast heb je volledig inzicht in je toekomstige energiecontract tijdens je energievergelijk.

Zo zie je bijvoorbeeld per kostenpost hoe hoog de leveringskosten, netwerkkosten, belastingen en toeslagen zullen zijn.

Energieleveranciers hanteren verschillende energieprijzen

Energievergelijker.nl biedt particulieren en mkb'ers de mogelijkheid om op snelle en efficiënte wijze energieleveranciers te vergelijken. Afsluiten van je oorspronkelijke energiecontract? Je hebt toen gekozen voor een looptijd van één, twee, drie of vijf jaar.

Dit contract heb je destijds mogelijk tegen een laag actietarief afgenomen. Ondertussen is de looptijd van je contract echter verlopen. En als je geen overstap maakt, val je automatisch terug naar de hogere standaardtarieven.

De energieleveranciers noemen de grote groep klanten die nooit overstappen oneerbiedig 'slapers'.

Scherpe energieprijzen, voordelige energiecontracten

Via onze energievergelijker overstappen naar stroom en gas van een nieuwe leverancier? Dan kun je al snel tot maar liefst 450 euro per jaar besparen.

We bieden daarnaast een gratis overstapservice aan. Dezelfde dag nog online je overstap gratis regelen, zonder administratieve rompslomp of ook maar iets te hoeven berekenen.

Wie via onze vergelijker overstapt heeft daarom altijd prijs. Energie vergelijken was nog nooit zo makkelijk! Kies jij voor goedkope energie?

Na overstappen toch annuleren?

Nieuwe klanten krijgen altijd veertien dagen wettelijk vastgestelde bedenktijd. Wil je toch liever afzien van je overstap? Binnen twee weken kun je het energiecontract dat je hebt afgesloten zonder enige opgave van reden ontbinden. Je hebt namelijk niet voor niets bedenktijd gekregen.

Waarborgsom bij een nieuw energiecontract

Energieleveranciers mogen vanaf alleen nog fatsoenlijke waarborgsommen vragen wanneer je als consument een contract afsluit. De persoonlijk situatie van de consument bepaalt de hoogte van de waarborgsom.

De hoogte van de waarborgsom mag niet langer een belemmering vormen voor het afsluiten van een energiecontract.

Ongekleurd, onafhankelijke energieoverzicht

Geen onoverzichtelijke contracten dus. Tenslotte ben je verzekerd van een ongekleurd, onafhankelijk overzicht. Het is voor ons namelijk niet van belang of je naar een bepaalde leverancier overstapt.

Maak ieder jaar een nieuwe energievergelijking

De energieleverancier waarbij je ooit een voordelig contract afgesloten hebt, kan opnieuw als goedkoopste energieleverancier uit de bus komen, maar mogelijk profiteer jij zelf niet van deze lage tarieven.

Misschien is de looptijd van je contract voorbij en daarmee ook het actietarief. Je maakt dus niet automatisch gebruik van de goedkope tarieven die je energieleverancier toont in het overzicht.

Ga elk jaar energieleveranciers vergelijken, zodat je de meest voordelige beslissing maakt! Zakelijke klant? Maak hier een zakelijke energie vergelijking.

Vragen en antwoorden over het vergelijken van energie

Maak vandaag nog een energievergelijk en start met besparen. Veel consumenten zitten nog steeds al jaren bij dezelfde energieleverancier. Daardoor betalen zij onnodig veel voor hun energierekening. Zonde!

Heb je nog vragen over energie en of welke energieleveranciers voor jouw situatie het beste zijn? Onze klantenservice helpt je graag met al je vragen. Bel ons dan even op nummer: 020 7267 109

Misschien vind je het antwoord op jouw vraag ook wel direct bij onze veelgestelde vragen.

Geschreven door René

Goed om te weten: blijf je bij je huidige energieleverancier na afloop van je actietarief, dan ga je automatisch meer betalen. Profiteer daarom nu van onze scherpe aanbiedingen.
 • logo NEM
 • logo Essent
 • logo Anode
 • logo Vandebron
 • logo Oxxio
 • logo Greenchoice
 • logo
 • logo Main Energie
 • logo Pure Energie
 • logo Engie
 • logo Qwint
 • logo Vattenfall
 • logo EnergieDirect
 • logo United Consumers
 • logo Innova Energie
 • logo Budget Energie
 • logo Delta
 • logo Qurrent
 • logo Eneco
 • logo
 • logo DGB Energie
 • logo Atoomstroom