- Onafhankelijk energie vergelijken
- Overstappen is gratis, geen bijkomende kosten
- Exclusieve kortingen
- Alle energieleveranciers worden vergeleken
- Scherpe energietarieven
- Overstap wordt geregeld door nieuwe energieleverancier
Energie vergelijken: wat zijn de voordelen?
De energiemarkt in Nederland is vrijgegeven in 2004. Energieleveranciers mogen sindsdien hun eigen energietarieven bepalen. Dit zorgt voor hoge concurrentie onder de verschillende energieleveranciers, wat gunstig kan uitpakken voor jou als consument.
Vergelijk de energietarieven van verschillende energieleveranciers met onze energievergelijker. Je komt al snel achter dat je met een overstap veel geld kunt besparen.
Vergelijk energietarieven jaarlijks en bespaar honderden euro's. Maak gebruik van onze vergelijker en profiteer van de scherpste tarieven, kortingen en welkomstbonussen. Onze energievergelijker biedt verschillende keuzes. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor de gewenste contractsoort, vaste of variabele tarieven en het soort stroom en gas. Het vergelijken van energieleveranciers kost je slechts enkele minuten van je tijd.
Leg de energietarieven en -contracten naast elkaar en houd hierbij je oude energiecontract bij de hand. Hierdoor weet je wat je momenteel betaalt en kun je dit energiecontract vergelijken met de contracten die de vergelijker toont. Geef in de vergelijker aan wat nu je persoonlijke verbruik is, op welke postcode je woont en of je groene energie of grijze energie wilt afnemen. Om je overstap compleet te maken, vul je vervolgens een overstapformulier in. De door jou gekozen energieleverancier doet de rest!
Energie vergelijken 2024
Energie vergelijken is momenteel niet eenvoudig. De energieprijzen veranderen dagelijks, net zoals het aanbod van energiecontracten. Het vergelijken van energieprijzen blijft dus de moeite waard!
Sinds de energiemarkt is vrijgegeven, hebben meer dan 3 miljoen huishoudens geprofiteerd van de concurrentiestrijd tussen energieleveranciers. Door te concurreren, moeten de energieleveranciers lage tarieven hanteren en blijven innoveren om staande te blijven in de markt. Hierdoor kunnen consumenten, zoals jij, het hele jaar door overstappen van energieleverancier en daarmee profiteren van de laagste tarieven. Na het verlopen van je jaarcontract kun je ieder jaar opnieuw overstappen, net zoals meerdere huishoudens dat doen!
Vergelijk energie en bespaar honderden euro's
De helft van de Nederlandse huishoudens is minimaal één keer gewisseld van energiebedrijf. De andere helft is nog nooit overgestapt en betaalt hierdoor een hoger energietarief. Hoe dat kan? Energieleveranciers bieden vaak gunstige tarieven aan nieuwe klanten. Zodra het contract afloopt, wordt het tarief verlengd met een variabel tarief. Dat energietarief ligt meestal hoger dan het tarief van een nieuw contract. Wat sommige mensen niet weten, is dat de gas- en stroomtarieven per energieleverancier drastisch kunnen variëren. Op jaarbasis kunnen de verschillen in contracten tot wel honderden euro's oplopen. Daarom is energieprijzen vergelijken op een jaarlijkse basis dus zo belangrijk.
Hoe werkt onafhankelijk energieprijzen vergelijken?
Energie tarieven vergelijken kan je flink wat geld besparen. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk? In het kort doorloop je de volgende stappen om jouw beste energiedeal te vinden:
- Voer je gegevens in
Voer eerst je postcode en huisnummer in. Daarna kies je het aantal personen in je huishouden en klik je op 'bereken je voordeel'. - Pas je voorkeuren aan
Geef in de filter je eventuele voorkeuren aan. Wil je bijvoorbeeld alleen groene stroom of geen gas? Geef dit dan hier aan. Stel bijvoorbeeld een looptijd van een jaar in om het aanbod op je wensen af te stemmen. - Vind de beste deal
Zodra je de beste energiedeal hebt gevonden die bij jou past, klik je op 'aanvragen' en vul je het overstapformulier in. Klik op 'aanmelden' en je overstap wordt direct in gang gezet.
Hierna wordt je overstap in orde gemaakt en kun je binnenkort gaan genieten van goedkopere energie!
Waar moet je op letten bij energie vergelijken?
Waar moet je op letten bij het vergelijken van energieprijzen?Er is een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten om de beste deal te vinden. Door aandacht te besteden aan onderstaande drie factoren (energietarieven, vastrecht en welkomstpremies) kun je een weloverwogen keuze maken en de energieleverancier vinden die het beste past bij jouw verbruik en voorkeuren. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet alleen de goedkoopste optie kiest, maar ook een contract dat aansluit bij jouw behoeften.
- Energietarief per kWh stroom en m³ gas
De ene leverancier vraagt een hoger energietarief per kilowattuur (kWh) elektriciteit of kubieke meter (m³) gas dan de andere. Dit is een van de meest directe kosten die invloed hebben op je energie afrekening. Doe het vergelijken van energietarieven dan ook zorgvuldig. - Vastrecht (vaste kosten)
Het vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt voor de administratieve kosten en service van de energieleverancier. Hoeveel je verbruikt, heeft geen invloed op dit bedrag. Het vastrecht kan per leverancier verschillen en heeft invloed op je totale kosten. Het is dus belangrijk om ook deze kosten mee te nemen in je energiekosten vergelijking. - Welkomstpremie
Veel energieleveranciers geven een welkomstpremie aan nieuwe klanten. Deze premie kan erg verschillen tussen aanbieders en het kan een grote invloed hebben op de totale kosten van je energiecontract, vooral in het eerste jaar. Controleer goed de voorwaarden en de hoogte van deze welkomstpremies bij elke leverancier die je overweegt.
Nog nooit overgestapt? Start direct met energieprijzen vergelijken!
De afgelopen jaren was het een gekkenhuis op de energiemarkt. Energieprijzen schoten door het dak en mensen zonder vast contract gingen flink meer betalen. Alsnog een vast energiecontract afsluiten, was maandenlang niet mogelijk. Gelukkig kan dat vandaag de dag wel weer. Want ondanks dat de energietarieven nog steeds hoog liggen, is het energietarief van een nieuw contract vaak voordeliger dan van iemand die nog nooit is overgestapt. Wil je beginnen met energie tarieven vergelijken en op basis hiervan overstappen? Dan is het verschil in kosten met je huidige contract waarschijnlijk enorm. Als je nog nooit bent overgestapt heb je een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt hiermee direct overstappen naar jouw nieuwe leverancier. Ben je daarna nog niet zeker van je besluit? Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd om de overstap weer ongedaan te maken.
Waaruit bestaan de energieprijzen?
Om je wat extra inzicht te bieden, hebben we alle onderdelen van de energierekening op een rijtje gezet. Bij energieprijzen vergelijken is het handig om te weten wat je precies vergelijkt. Welke onderdelen van de energierekening per leverancier verschillen en welke vast staan. Want we hebben helaas niet overal invloed op, zoals bijvoorbeeld belastingen. Het is goed om te weten dat de energierekening bestaat uit twee delen. Het deel waarop je invloed op hebt met je verbruik (het energietarief) en het deel waarbij de prijs vast staat, los van je verbruik (het vastrecht). Beide onderdelen kunnen in hoogte verschillen per leverancier. Dat is handig om te weten bij het vergelijken van energieprijzen. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Energieprijzen vergelijken per kWh of m3
Het eerste prijsverschil is het energietarief. Je betaalt dit bedrag per kWh elektriciteit of m3 gas. Het tarief per kWh en m3 staat vast. Alleen: ‘s winters verbruik je meer kWh stroom en m3 gas dan zomers. Dat betekent dat je kosten per maand dus enorm verschillen. Dat is niet handig. Daarom brengen energieleveranciers een termijnbedrag in rekening (ook wel ‘voorschot’ genoemd). Het termijnbedrag is iedere maand hetzelfde bedrag. De tarieven per kWh of m3 verschillen echter wel per leverancier. Het ene energiebedrijf vraagt een hoger tarief dan de andere. Die energietarieven kan je dus met elkaar vergelijken. Sinds april 2022 bieden energieleveranciers ook contracten met variabele energietarieven. Deze kunnen maandelijks of halfjaarlijks veranderen.
Transportkosten energie
Deze kosten zijn bij elke leverancier hetzelfde. De netbeheerder brengt dit bedrag via de energieleverancier in rekening. De ACM stelt vast welk bedrag maximaal in rekening mag worden gebracht. Bij Eneco zal dit dus hetzelfde zijn als bij Essent. Meer of minder energie verbruiken heeft geen invloed op deze kosten. Bij het vergelijken van energieprijzen hoef je geen aandacht te schenken aan de transportkosten. In je regio zijn die namelijk overal gelijk. Het is wel zo dat de transportkosten van gas per regio kunnen verschillen. In Groningen kan het transporttarief voor gas lager zijn dan bijvoorbeeld in Utrecht. Het gasnetwerk is namelijk gebonden aan woonplaats en regio.
Energiebelastingen
Belastingen hebben een groot aandeel in de energierekening: ongeveer 40% van de totale energiekosten (32% op elektriciteit en 53% op gas) bestaat uit energiebelasting. Ook aan deze kosten kunnen consumenten niets veranderen. Bij elke energieleverancier is dit voor iedereen hetzelfde bedrag.
Vermindering energiebelasting
De vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) is een vast bedrag dat op de energiebelasting in mindering wordt gebracht. De overheid vindt dat ieder mens recht heeft op warmte en licht. En compenseert met deze korting een vastgestelde hoeveelheid energie. Ook aan dit bedrag kun je niets veranderen. En bij iedere energieleverancier is dit hetzelfde bedrag.
ODE
Dan is er nog de ODE, oftewel Opslag Duurzame Energie. Deze heffing is ingevoerd om de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie te stimuleren. Deze wordt als subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) weer verstrekt aan ondernemers die duurzame energie produceren. ook wel SDE++, Op dit subsidiebedrag heb je geen invloed.
Vastrecht energie
Het vastrecht is een vast bedrag op je energierekening waarop je geen invloed hebt. Hoeveel energie je ook verbruikt, de vastrechtkosten blijven hetzelfde. Je betaalt per maand een vast bedrag aan vastrecht. Toch kan dit bedrag wel verschillen per leverancier. Voor één onderdeel van het vastrecht, de administratiekosten, mag een leverancier namelijk zelf de prijs vaststellen. Het vastrecht in z’n totaliteit kan daardoor bijvoorbeeld bij Eneco afwijken van het vastrecht bij Essent. Dit is handig om te weten als je energietarieven wilt vergelijken.
Let op! Het vastrechtbedrag is bij sommige energieleveranciers een stuk hoger dan bij andere leveranciers. Het lijkt dus alsof je bij die leveranciers veel meer per maand betaalt. Maar dat hoeft niet per se! Het is belangrijk om te letten op de totaalkosten. Bij een contract met hoge vastrechtkosten per maand kunnen misschien wel weer lage tariefkosten zitten. Een hoog vastrechtbedrag zegt dus nog niets. Als je op Energievergelijker.nl energiecontracten gaat vergelijken, worden de totaalkosten getoond en die zijn het belangrijkst voor je.
Btw op energie
Deze bedraagt 21% en wordt geheven over alle kosten op de energierekening. Bij ieder contract en bij iedere leverancier is de btw 21%. Als je energieprijzen vergelijkt, hoef je hier dus niet op te letten. Van 1 juli 2022 tot 31 december 2022 was de BTW verlaagd naar 9%. Dit was een tijdelijke maatregel, in 2023 en 2024 betaal je gewoon weer 21% BTW. De BTW wordt over het totaalbedrag gerekend, dus ook over de eerder genoemde energiebelasting. Je betaalt dan belasting over belasting.
Verschillende contractsoorten bekijken
Onze online energievergelijker geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor een speciefieke contractsoort, bijvoorbeeld één, twee, drie of vijf jaar. Je kiest ook het soort stroom (groen of grijs) en of je een vast of variabel tarief wil. Vaak zijn éénjarige contracten met vaste tarieven het goedkoopst. Met een contract dat maar een jaar loopt, ben je zeker van de grootste besparing. Je hebt dan te maken met lagere energietarieven én een mooie welkomstkorting waar je het jaar erop weer opnieuw van profiteren kan. Dynamische contracten zijn ook voordeling, zolang je hier tijd en waakzaamheid in stopt. Dit zijn namelijk variabele contracten waarbij de prijs van jouw energie afgestemd wordt op de prijzen van de markt.
Groene en grijze energie vergelijken
Je kunt bij ons ook groene energie vergelijken. Vink in de vergelijker simpelweg de optie ‘groene stroom’ aan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor groen gas. Vergelijk grijze en groene energie met elkaar. En maak zelf de keuze welke optie het beste bij jou past. Om je overstap compleet te maken vul je vervolgens het overstapformulier in.
Energie uit zonnepanelen
Ook voor de bezitters van zonnepanelen hebben wij passende energie-abonnementen in onze vergelijker staan. Vul eenvoudig het aantal zonnenpanelen in, of de hoeveelheid opgewekte stroom, en onze vergelijker berekent exact welke energieleverancier voor je het voordeligst is. De stroom die je met je zonnepanelen opwekt, verbruik je meestal ook weer helemaal. Dit wordt verrekend met de geleverde stroom en noemen we salderen. Je neemt dan dus minder stroom af van je energieleverancier. Wek je meer stroom op dan je gebruikt en lever je dat terug aan het stroomnet? Dan ontvang je over deze hoeveelheid een terugleververgoeding. Je ontvangt dan bij je eindafrekening geld terug. Je energieleverancier moet hiervoor een redelijke vergoeding betalen maar mag dit zelf bepalen. In de energievergelijking wordt dus rekening gehouden met salderen en de hoogte van de terugleververgoeding.
Algemene voorwaarden energie
Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract krijg je automatisch te maken met de Algemene Voorwaarden. Sinds 1 april 2017 zijn de algemene voorwaarden omtrent de levering van energie aangescherpt en versimpeld. De nieuwe algemene voorwaarden zijn onder meer aangescherpt op het gebied van incasso, koop op afstand en de wijziging van tarieven. Zo mogen leveranciers in het vervolg niet zomaar meer onaangekondigd energietarieven wijzigen. De regels geven je als consument een wettelijke bedenktijd van 14 dagen om van je aankoop af te zien. Deze bedenktijd geldt ook wanneer je via ons een nieuw energiecontract afsluit.
Actueel, compleet en onafhankelijk energie vergelijken
Als je bij ons energieprijzen vergelijkt, ben je verzekerd van een actueel, compleet en 100% onafhankelijk overzicht. Dagelijks ontvangen wij de nieuwste energietarieven, rechtstreeks van de energieleveranciers. Deze worden direct bijgewerkt in onze energievergelijker, zodat jij iedere dag een up-to-date overzicht te zien krijgt. Daarnaast heb je volledig inzicht in je toekomstige energiecontract tijdens je energievergelijk. Zo zie je bijvoorbeeld per kostenpost hoe hoog de leveringskosten, netwerkkosten, belastingen en toeslagen zullen zijn.
Energieleveranciers vergelijk je bij ons!
Energievergelijker.nl biedt particulieren en mkb'ers de mogelijkheid om op snelle en efficiënte wijze energieleveranciers te vergelijken. Wellicht heb je tijdens het afsluiten van je oorspronkelijke energiecontract gekozen voor een looptijd van één, twee, drie of vijf jaar. Dit contract heb je destijds mogelijk tegen een laag tarief afgenomen. Ondertussen is de looptijd van je contract verlopen en als je geen overstap hebt gemaakt, val je automatisch terug in de hogere standaardtarieven. De energieleveranciers noemen de grote groep klanten die nooit overstappen oneerbiedig 'slapers'. Dit is zonde van je geld en het is verstandig om dit goed bij te houden, zodat je nooit te veel betaalt.
Scherpe energieprijzen, voordelige energiecontracten
Wil je met onze energievergelijker overstappen naar stroom en gas van een nieuwe leverancier? Dan kun je al snel tot maar liefst 450 euro per jaar besparen. We bieden daarnaast een gratis overstapservice aan. Dezelfde dag regel je gratis online je overstap, zonder administratieve rompslomp of ook maar iets te hoeven berekenen. Wie via onze vergelijker overstapt, heeft daarom altijd prijs. Energie vergelijken was nog nooit zo makkelijk! Kies jij voor goedkope energie?
Na overstappen toch annuleren?
Nieuwe klanten krijgen altijd veertien dagen wettelijk vastgestelde bedenktijd. Wil je toch liever afzien van je overstap? Binnen twee weken kun je het energiecontract dat je hebt afgesloten zonder enige opgave van reden ontbinden. Je hebt namelijk niet voor niets bedenktijd gekregen!
Waarborgsom bij een nieuw energiecontract
Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit, mag de energieleverancier een waarborgsom vragen. Dit is een 'borg' die je betaalt als zekerheid voor de leverancier. Energieleveranciers mogen alleen nog fatsoenlijke waarborgsommen vragen die in verhouding moet staan met je persoonlijke financiële situatie. De waarborgsom kan dus per persoon verschillen. De hoogte van de waarborgsom mag geen belemmering vormen voor het afsluiten van een energiecontract. Meestal krijg je de waarborgsom aan het einde van je contractperiode weer terug. Je moet dan wel alle betalingen hebben gedaan. De waarborgsom kan variëren per leverancier, dus het is goed om de specifieke voorwaarden van je contract te controleren.
Ongekleurd, onafhankelijke energieoverzicht
Wij willen geen onoverzichtelijke contracten en staan voor duidelijkheid. Ook ben je verzekerd van een ongekleurd, onafhankelijk overzicht. Het is voor ons namelijk niet van belang of je naar een bepaalde leverancier overstapt, maar dat je financieel en persoonlijk de juiste overstap maakt.
Maak ieder jaar een nieuwe energievergelijking
De energieleverancier waarbij je ooit een voordelig contract afgesloten hebt, kan opnieuw als goedkoopste energieleverancier uit de bus komen, maar mogelijk profiteer jij zelf niet van deze lage tarieven. Misschien is de looptijd van je contract voorbij en daarmee ook het actietarief. Je maakt dus niet automatisch gebruik van de goedkope tarieven die je energieleverancier toont in het overzicht. Energieleveranciers vergelijk je gemakkelijk ieder jaar, zodat je de meest voordelige beslissing maakt! Ben je een zakelijke klant? Maak hier een zakelijke energie vergelijking.
Vragen en antwoorden over de vergelijking van energieprijzen
Maak vandaag nog een energievergelijk en start met besparen. Veel consumenten zitten nog steeds al jaren bij dezelfde energieleverancier, waardoor zij onnodig veel voor hun energierekening betalen. Dit is natuurlijk zonde!
Heb je nog vragen over energie en of welke energieleveranciers voor jouw situatie het beste zijn? Onze klantenservice helpt je graag met al je vragen. Je kunt altijd contact met ons opnemen via het telefoonnnumer 020 7267 109. Misschien vind je het antwoord op jouw vraag ook wel direct bij onze veelgestelde vragen.
Geschreven door René