maandag 30 maart 2015

Amsterdam en Rotterdam scoren hoog in Top 50 duurzaamste wereldsteden

Nederland doet het goed in de wereldwijde Top 50 van duurzaamste steden. Amsterdam staat op de 4e plek en Rotterdam volgt meteen met een 5e vijfde. Het nieuws komt van ARCADIS die afgelopen donderdag de Duurzame Steden Index publiceerde.

Amsterdam en Rotterdam scoren bijzonder hoog in het wereldwijde onderzoek naar de meest duurzame steden, dat vooraf ging aan het samenstellen van de lijst. Duurzaamheid is een belangrijk label voor steden, want scoor je hoog als stad dan betekent dat een hoge levenskwaliteit, welvaart en een lage uitstoot van broeikasgassen.

Duurzaamheid belangrijk thema

De twee Nederlandse steden sluiten aan op een top drie die bestaat uit ‘bijna buren’: Frankfurt op een, gevolgd door Londen en Kopenhagen. De top tien wordt ‘bevolkt’ door maar liefst zeven Europese steden. Voor zowel Amsterdam als Rotterdam staat duurzaamheid hoog op de agenda. Dat blijkt nu ook uit de hoge notering op de net gepubliceerde lijst.

“Nederland doet het vooral goed omdat wij gewend zijn om op kleine gebieden toch een leefbare omgeving te creëren’’, aldus Carolien Gehrels, directeur Big Urban Clients bij ARCADIS. “Voor Rotterdam is duurzaamheid een belangrijk thema. De haven en stad moeten meer met elkaar vervlochten worden. De verwachting is dat het aantal inwoners van de binnenstad in de komende dertig jaar verdubbelt met een minimalisering van de milieudruk.’’

Energieverbruik in steden 

De rol van steden zal in de komende decennia steeds belangrijker zijn. Op dit moment woont 54 procent van de totale wereldbevolking in steden. Samen zijn ze verantwoordelijk voor zo’n 75 procent van de economie en voor ongeveer 80 procent van het totale energieverbruik. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich zal doorzetten. 

Wat overigens opvalt is dat de verschillen in duurzaamheid bijzonder groot zijn in Azië. De steden Seoel, Singapore en Hong Kong staan in de top tien, terwijl New Delhi, Jakarta en Manilla een plekje hebben in de onderste regionen van de lijst. De oorzaak zit hem met name in de enorme bevolkingsgroei en het uitblijven van een evenredige groei van het inkomen.

Saillant detail: welvarende steden als San Fransisco en los Angeles scoren, heel verrassend, relatief laag. 

Bron: ARCADIS en energieoverheid.nl