maandag 16 november 2015

Besparen op energiekosten ook voor bedrijven heel haalbaar

Energie besparen is geld besparen. Dat besef is al enkele jaren sterk aanwezig bij een grote groep Nederlandse huishoudens. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder bijna 4.600 consumenten blijkt dat 69% van de ondervraagden wel eens is overgestapt naar een andere energieleverancier. Inmiddels zijn ook steeds meer ondernemers en bedrijven zich bewust van de mogelijkheden om te besparen op hun energiekosten, blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd in opdracht van Eneco. Er zit winst in energie. Mits je er slim mee omgaat.

Steeds meer bedrijven zien in dat energie een kostenpost is waar eigenlijk het meest makkelijk op bespaard kan worden. Door eenvoudige maatregelen te treffen kun je al snel minder energie verbruiken, wat op z'n beurt een fiks voordeel oplevert. Ook het vergelijken van energie aanbieders blijkt zeer lucratief: overstappen leverde bij 69% van de overstappers de verwachte geldbesparing op.

Besparing energiekosten MKB

In navolging van meer dan 2 miljoen consumenten in het afgelopen jaar slaan nu ook bedrijven aan het vergelijken. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat voor MKB’ers een besparing van 1000 tot 1400 euro per jaar heel realistisch is. Ook het feit dat de besparing zeer eenvoudig en snel te realiseren is, maakt het vergelijken van aanbieders steeds populairder. Al binnen 10 minuten is duidelijk wie de meest passende en voordelige aanbieder is. 

Bewust omgaan met energie

Naast het directe voordeel van energie vergelijken en overstappen naar een goedkopere energieleverancier kan er meer bespaard worden. En vrij eenvoudig bovendien. Door bewust om te gaan met energieverbruik is een extra besparing van zo’n 20 procent op de energienota heel haalbaar.  

Daar komen nog een aantal voordelen bij. Bewust omgaan met energie betekent ook duurzaam ondernemen. Iets wat een steeds grotere rol speelt voor ondernemers. Door het treffen van de juiste maatregelen verbetert eveneens het comfort van medewerkers binnen het bedrijf. Het verminderen van tocht door bijvoorbeeld isolatie, het plaatsen van een nieuw ventilatie- of klimaatsysteem: het draagt allemaal bij aan een beter klimaat. In de breedste zin. 

Besparen is dus eigenlijk een optelsom. Slim omgaan met energie, bewustzijn creëren binnen de organisatie én, als eerste snelle stap, het vergelijken van energieleveranciers. Juist ook wanneer je ondernemer bent.