vrijdag 21 november 2014

Controleer altijd je jaarrekening voor de beste overstap

Consumenten die willen overstappen naar een andere energieleverancier, stappen vaak toch niet over. Uit het ‘Trendrapport over de energiemarkt’ van Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat het voor de consument in veel gevallen niet duidelijk hoe groot het prijsverschil is met het huidige energiecontract.

"Wanneer de eigen leverancier in de top 5 staat van de goedkoopste energieleverancier op een vergelijkingswebsite, beseffen consumenten vaak niet dat hun huidige energiecontract vaak een ander tarief bevat. Het kan een veel hogere prijs zijn dan de voordelige aanbieding op de vergelijkingssite”, aldus Anita Vegter van ACM. 

Voorbeeld:
Stel uw huidige energieleverancier is Essent en u ziet op Energievergelijker.nl Essent in de top 5 staan. Dat wil niet zeggen dat u het meest voordelige contract heeft. Het kan zijn dat u een duurder contract heeft afgesloten bij Essent, dan waarmee de energieleverancier op dit moment mee in de top vijf staan. En daar gaat het vaak mis. U loopt veel voordeel mis. 

Per verkoopkanaal, periode en energieleverancier verschillen de aanbiedingen van de energieleveranciers. Ook hebben vergelijkingssites als Energievergelijker.nl vaak exclusieve aanbiedingen die niet altijd te vinden zijn bij de energieleverancier zelf. "Er kunnen per verkoopkanaal namelijk andere aanbiedingen gelden. Daarom is het belangrijk dat consumenten zich goed oriënteren", aldus mevrouw Vegter van ACM.

Meer dan de helft van alle Nederlanders is in de afgelopen tien jaar minstens één keer overgestapt naar een andere energieleverancier. Uit onderzoek blijkt dat de meesten dit doen vanwege het prijsvoordeel. De groep die niet vaker overstapt, beseft waarschijnlijk niet dat ze aan het einde van het voordeelcontract de korting vervalt. Bijna één op de tien overstappers is vier keer of vaker overgestapt. Deze groep is het slimst en heeft het meest kunnen besparen. Kortom: Wie de tijd en moeite neemt om de aanbiedingen van de leveranciers goed te vergelijken, kan een hoop besparen.

Maar waar moet u op letten? En hoe stelt u uw 'beste' deal samen? En welk pakket is voor u het meest interessant? Wij hebben een paar handige tips voor u op een rijtje gezet: 

 • Ga uit van uw jaarrekening
  Pak uw laatste jaarafrekening erbij. Hier vindt u alle informatie rondom uw huidige contract. 
   
 • Bekijk de prijsvergelijker
  Gebruik de vergelijkingstool om snel te komen tot een vergelijking op basis van uw verwachte jaarkosten en energie. Voer uw postcode en uw verbruik in.  Vergelijk dit met wat u nu betaalt.

 • Kosteloos overstappen
  Let altijd op uw overstapperiode. 
  Heeft u een bij een contract voor onbepaalde tijd - dus zonder einddatum? Dan kunt u kosteloos overstappen. Na de looptijd van uw contract (bv 1, 2 of meerdere jaren) kunt u uw contract per maand opzeggen.

  Hebt u een contract voor een bepaalde periode en is de looptijd nog niet verstreken? U kunt altijd overstappen, maar dan bent u mogelijk wel een opzegvergoeding verschuldigd aan de leverancier. Dit moet dan wel zijn opgenomen in de overeenkomst of de algemene voorwaarden.