vrijdag 13 december 2013

De opzegvergoeding - betalen als u uw energiecontract stopt

Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt dat u kosteloos kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Houd wel rekening met de opzegtermijn. Bij een contract voor bepaalde tijd kunt u een boete krijgen als u voortijdig opzegt, dit noemen we een opzegvergoeding. Let daarom goed op de looptijd van het contract.

U kunt op drie momenten uw energiecontract opzeggen:

Op de datum dat het contract afloopt

U hoeft dan niets te betalen. U moet wel op tijd, minimaal 30 dagen voordat het contract afloopt, aan uw energiebedrijf melden dat u op die datum wilt stoppen.

Na de einddatum van uw contract

Het contract mag wel stilzwijgend verlengd worden. Maar dat mag alleen als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt door totdat u het zelf opzegt. 

Voordat het contract afloopt

Wanneer u uw contract eerder wil beëindigen moet u misschien een opzegvergoeding betalen. Uw energiebedrijf mag u tot zes weken na de opzegdatum om een opzegvergoeding vragen. 

Veel leveranciers willen zo graag nieuwe klanten, dat ze bereid zijn de boete van je oude leverancier voor je te betalen. Je betaalt de boete dan eerst zelf aan de oude leverancier, daarna kun je hem terugvragen bij de nieuwe leverancier. De leverancier heeft op de website vaak een formulier staan waarmee je de terugbetaling aan kunt vragen.