vrijdag 8 november 2013

Duidelijkheid over BTW-ondernemerschap zonnepaneeleigenaren

De Belastingdienst heeft antwoord gegeven op de belangrijkste vragen die zijn opgeworpen nadat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat zonnepaneeleigenaren btw-ondernemers zijn. 

De Belastingdienst antwoordt onder meer dat particulieren niet verplicht zijn om aangifte te doen. Sowieso geldt de regeling niet voor particulieren die voor 1 april panelen hebben gekocht, maar zonnepaneeleigenaren die geen zin hebben in een extra boekhouding hoeven dat ook niet te doen. 

Levensduur
Verder wordt duidelijk dat particulieren die zich wel inschrijven niet hoeven vast te zitten aan de administratieve verplichtingen voor de rest van de levensduur van de zonnepanelen. "Als u bijvoorbeeld over het vierde kwartaal van 2013 via een aangifte verzoekt om teruggaaf van de BTW voor de aanschaf en installatie, kunt u gelijktijdig een verzoek indienen om met ingang van 1 januari 2014 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen", schrijft de Belastingdienst hierover. 

Veel gestelde vragen en antwoorden van de Belastingdienst over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen lees je hier.