donderdag 1 augustus 2013

Gecombineerde rekening: één energierekening, één aanspreekpunt

Eén gecombineerde energierekening voor alle huishoudens vanaf 1 augustus, één aanspreekpunt en een langere bedenktijd 

De zomer staat in het teken van veranderingen op het gebied van energie. De energietarieven zijn veranderd sinds 1 juli. Per 1 augustus 2013 gaat het nieuwe marktmodel voor de energiesector in. Dit model vloeit voort uit het wetsvoorstel 'Verbetering werking elektriciteits- en gaswet', dat in februari 2011 door de Eerste Kamer werd aangenomen. Door deze wijzigingen wil de overheid de energiemarkt begrijpelijker maken voor huishoudens. Wat verandert er dan voor u? 

Aparte factuur netbeheerder verdwijnt
Ontvangt u nog steeds een aparte factuur voor het energietransport van uw netbeheerder? Vanaf 1 augustus is dat voorbij. De energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om een gecombineerde rekening te sturen voor zowel de levering als het transport van de energie.Vindt u uw energierekening ook onduidelijk? Uit het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), voorheen NMa, blijkt dat consumenten vinden dat de energiebedrijven duidelijker moeten zijn over hun prijzen. De gecombineerde energierekening helpt er een handje bij. 

Hoe ziet uw 'nieuwe' rekening er dan uit? De energieleverancier brengt voortaan bij alle huishoudens zowel de levering van energie als de transport- en netbeheerkosten in rekening. De energieleverancier verrekent de netwerkkosten met de netbeheerder. Dit hebben brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland onlangs bekendgemaakt. 

Eén aanspreekpunt
Naast het invoeren van één energierekening, wordt de energieleverancier per 1 augustus ook het aanspreekpunt voor alle vragen over de energierekening en meterstanden. De energieleverancier wordt verantwoordelijk voor het controleren, vaststellen en eventueel opnemen van de meterstanden. Het afsluiten van de Aansluit- en transportovereenkomst (ATO) wordt voortaan ook via de energieleverancier geregeld.

Langere bedenktijd
Maar er is nog een verandering. Vanaf 1 augustus heeft u langer de tijd heeft om terug te komen op uw keuze voor een energiecontract. Bij aanmelding via internet is de bedenktijd verlengd van zeven dagen naar veertien kalenderdagen (ingaande vanaf het moment dat u de bevestiging ontvangt van de leverancier). Binnen deze termijn kunt u de aanmelding nog ontbinden. Deze regel geldt voor alle energieleveranciers. Het wetsvoorstel zal naar verwachting volgend jaar definitief worden.

Energie vergelijken
Wilt u besparen op uw energierekening? Door over te stappen van energieleverancier bespaart u al snel op uw energierekening. Kijk in onze energievergelijker na of uw huidige energieleverancier nog steeds de beste keuze is. Vergelijk eenvoudig uw energie