vrijdag 9 september 2016

Energie besparen eigen huis aantrekkelijker door 60 miljoen subsidie

Huiseigenaren kunnen vanaf 15 september 2016 subsidie krijgen voor energiebesparing. Mits je in je eigen huis woont kun je als eigenaar ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen van het Rijk. De regeling geldt als tegemoetkoming in de toepassing van isolatie maatregelen.

Vanaf 15 september dit jaar stelt het Rijk zo’n 60 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparende maatregelen aan de eigen woning. Ongeveer eenvijfde van de totale kosten worden uitgekeerd wanneer je twee of meer omvangrijke maatregelen treft. Hierbij valt te denken aan isolatie van de gevel, vloer of het dak. Ook hoogrendementsglas valt onder woningisolatie.

Voordelen isolatie

Veel woningen in Nederland zijn voorzien van isolatie. Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Toch valt er veel te verbeteren aan de huidige isolatie. De isolatiematerialen en mogelijkheden van de laatste jaren zijn duurzamer op elk niveau. Ze isoleren beter, gaan langer mee en dragen bij aan een lagere energierekening. Een belangrijk punt, dachten wij zo.

Een bijkomend voordeel is dat de waarde van de woning omhoog gaat. Een goed geïsoleerd huis is meer intrek dan een huis waaraan nog veel moet gebeuren. Ook het wooncomfort neemt aanzienlijk en vooral voelbaar toe. Een duurzaam geïsoleerde woning houdt warmte binnen in de koude maanden en blijft koel in de zomerperiode. 

Aanvragen subsidie

De subsidiemogelijkheid gaat in op donderdag 15 september. Vanaf die datum is de subsidie online aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bijkomend voordeel is dat deze nieuwe subsidie te combineren is met een (bestaande) bijdrage van een gemeente of provincie én met een energiebespaarlening.  

Laatstgenoemde is een gunstige lening om energiebesparende maatregelen te financieren, zoals de aanschaf van een warmtepomp of een zonneboiler. Overigens bestaan er ook voor verhuurders van woningen subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen. 

 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland