donderdag 19 december 2013

Energiebedrijven pakken wantoestand in kolenmijnen aan

Vijf Nederlandse energiebedrijven en minister Ploumen (Buitenlandse Handel) hebben afspraken gemaakt om de arbeidsomstandigheden in de steenkolenbranche in het buitenland te controleren.

Zo worden er controles uitgevoerd in de mijnen in onder meer Colombia, Zuid-Afrika en Rusland en komt er een meldpunt waar wantoestanden in de mijnen gemeld kunnen worden.

De Nederlandse energiebedrijven E.ON Benelux, EPZ, Essent, GDF Suez Energie Nederland en Nuon kopen kolen in de mijnen om er elektriciteit van te maken. In sommige mijnen zijn de arbeidsomstandigheden niet altijd even goed. Minister Ploumen vindt het belangrijk dat de energiebedrijven "hun verantwoordelijkheid nemen, door gezamenlijk hun invloed uit te oefenen om problemen bij mijnen aan te pakken".

Verbeteringen
Ploumen en de bestuursvoorzitters van EON Benelux, EPZ, Essent, GDF Suez Energie Nederland en Nuon vertrouwen erop dat de afspraken voor de zomer definitief zijn. "Dit is een belangrijke volgende stap in de goede richting", zegt de minister in een verklaring.