9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energierekening kan tot 500 euro lager

Consumenten betalen te veel aan energiekosten. Er valt veel te besparen door op tijd over te stappen naar een goedkopere leverancier. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

Slechts 36 procent van de consumenten geven aan een of meerdere malen overgestapt te zijn. Verder blijkt dat consumenten de hoogte van de besparingen vaak onderschatten. Veel mensen denken maar rond de 70 euro te besparen terwijl de werkelijke besparing kan oplopen tot 488 euro concludeert de toezichthouder.

Overstappen naar een 1-jarig contract levert het meeste op blijkt uit het rapport. Ook staat er in het rapport dat consumenten die kiezen voor een contract met een bepaalde looptijd steeds vaker voor een looptijd van 3 jaar in plaats van 1 jaar. Verreweg de meest consumenten nemen een contract met onbepaalde looptijd en variabel tarief.

Veel mogelijke overstappers vinden het switchen naar een goedkopere energiemaatschappij 'gedoe'. Consuwijzer start daarom met een campagne om consumenten hierover meer duidelijkheid te geven.

Energieleverancier Nuon vindt dat de ontwikkeling op de markt niet alleen beoordeeld kan worden op basis van het aantal klanten dat van leverancier wisselt. Door de liberalisering van de energiemarkt is er volgens Nuon veel meer productaanbod op basis waarvan de klant ook zijn leverancier kiest.

Dat veel mensen niet overstappen heeft volgens Nuon niet alleen te maken met dat klanten er vanuit gaan daar weinig mee op te schieten. "Klanten die niet switchen, zijn vaak tevreden over de leverancier. Daardoor is er bij een grote groep consumenten geen behoefte om te switchen.

Essent geeft aan dat de concurrentie op de energiemarkt prima werkt. "We zien de laatste jaren ook dat de concurrentiedruk toeneemt met nadruk op een lage prijs. Daarnaast zien we ook een duidelijke trend dat klanten op zoek zijn naar een goede service en naar producten en diensten die het verbruik van energie verlagen."

Een aantal tips voor wie denkt aan overstappen.

Tip 1: overstappen loont vooral als u al lange tijd bij één en dezelfde energieleverancier zit.

Tip 2: na onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit blijkt dat het overstappen naar een contract met een 1-jarige looptijd het meeste voordeel oplevert.

Tip 3: check in je huidige contract wanneer je zonder kosten kunt overstappen.

Tip 4: overweeg gas en elektriciteit bij dezelfde energieleverancier af te nemen.

Tip 5: bekijk wat voordeliger is een vaste duur en prijs van het contract of variabele duur en prijs. Vaste prijs en duur geeft vaak hogere actiekortingen maar let goed op wat er met het contract gebeurt na de 'actie' periode.

Tip 6: maak gebruik van je bedenktijd. Zelfs als je al een handtekening onder het contract van een energieleverancier hebt gezet heb je altijd nog wettelijk een bedenkperiode van 14 dagen.

Zelf ook aan de slag met overstappen?

Bespaar
ca €650 per jaar