vrijdag 21 april 2017

Energierekening stuk hoger door koude wintermaanden

De winter duurt lang dit jaar. Dat merken we aan de temperaturen buiten en straks ook aan onze energierekening. Deze valt dit jaar namelijk een stuk hoger uit. Gemiddeld komt het neer op een bedrag van 90 euro meer per huishouden. Zo blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

Op verzoek van De Telegraaf dook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal in de cijfers. Zij kwam tot de conclusie dat de koude wintermaanden direct effect hebben op de energierekening van vrijwel alle huishoudens In Nederland. De rekening zal dit jaar gemiddeld 14 procent hoger uitvallen. 

Temperaturen oorzaak

Lagere temperaturen zijn de oorzaak, volgens de voorlichtingsorganisatie. Het is een frisse winter geweest en de kou blijft lange aanhouden. Ook nu liggen de temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Toch is de winter niet extreem koud geweest. De hogere energiekosten komen vooral doordat het vorig jaar uitzonderlijk warm is geweest. Zo legt Milieu Centraal uit.

Hogere energierekening

Doorgaans komt het gemiddelde verbruik per jaar op 3300 kWh en 1500 m³ gas. Dat komt neer  op een eveneens gemiddelde energierekening van 1735 euro per jaar. De lage temperaturen van deze winter zorgen dus voor een 14 procent hogere rekening, wat neerkomt op ongeveer 1800 euro. 

Energieleveranciers vergelijken

Ondanks dat er een hogere energierekening aankomt, kun je als consument toch nog besparen. Of eigenlijk: je kunt de verhoging zelf verzachten. Natuurlijk door nu meteen de cv een graadje lager te zetten, maar er is een nog snellere - en misschien wel makkelijkere - manier: overstappen naar een voordeliger energieleverancier. Energie vergelijken dus.

Wanneer je nu energieleveranciers vergelijkt, kies je dus ook nu meteen voor besparen. Een kleine moeite, want eenvoudig en snel vergelijken doe je hier. En het mooie is, je hoeft zelf je huidige contract niet op te zeggen. Dat doet de nieuwe energieleverancier voor je. Snel geregeld, snel besparen.