donderdag 10 december 2015

Hogere energierekening in 2016 door belastingen

De energierekening gaat in 2016 naar alle waarschijnlijkheid enkele tientallen euro’s omhoog. De oorzaak ligt bij gemeenten die belasting heffen op ondergrondse gas- en elektriciteitsleidingen. Netbeheerders hebben geen andere keus dan deze kosten door te berekenen aan alle klanten, want dit zijn zij wettelijk verplicht.

Was het kortgeleden nog maar een handjevol gemeenten die de belasting hieven, inmiddels laten al 80 van de 400 gemeenten de netbeheerders betalen voor het gebruik van leidingen in gemeentegrond. “Dat aantal stijgt hard verder. De kosten lopen inmiddels al op van 14 euro per aansluiting tot zo’n 25 en 30 euro”, zegt Frans van de Noort, directeur van netwerkbedrijf Stedin. 

Huishoudens betalen mee

Betalen voor het gebruik van gemeentegrond is niet nieuw. Het begrip ‘precariorechten’ bestaat al vele decennia. Horecaondernemers en winkeliers betalen bijvoorbeeld voor een luifel of uithangbord dat op of boven gemeentelijke grond geplaatst is. Ook netbeheerders als Liander, Stedin en Enexis betalen in steeds meer gemeenten voor het gebruik van leidingen die in de grond zijn aangelegd.

De netbeheerders worden verplicht de onkosten door te berekenen en te verdelen over alle aansluitingen. Ook in gemeenten waar geen belasting over de kabels en leidingen wordt geheven moeten huishoudens daardoor toch meebetalen. 

Energierekening onnodig hoog

"De consumenten betalen de rekening, terwijl het netwerk er geen spat beter van wordt", aldus Van de Noort. “Onze leidingen liggen soms al meer dan honderd jaar in de grond, we kunnen niet anders transporteren.” De netwerkbedrijven ergeren zich aan de willekeur van de gemeenten. De ene gemeente berekent twee euro per meter kabel of leiding, terwijl de ander meer dan het dubbele vraagt. 

Gehoopt wordt dat de minister snel ingrijpt. De netbeheerders willen dat er een einde komt aan de belasting die volgens heb de energierekening onnodig opdrijft. “De klant krijgt er immers niet meer en ook geen betere energie door”, aldus Stedin.

 

Bron: fd.nl