donderdag 31 juli 2014

Lagere gasrekening voor hooggelegen huishoudens

Woon je op minimaal 50 meter boven de zeespiegel, dan heb je vanaf volgend jaar een voordeeltje. Vanaf januari 2015 zal de gasrekening tussen de 6 en 33 euro lager zijn. Dit heeft alles te maken met het verschil in luchtdruk tussen laag en hooggelegen delen van Nederland.

Het voordeel op de gasrekening is te danken aan het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Omdat de luchtdruk lager is in hoger gelegen delen ontstaat daar een vertekend beeld van het gasverbruik. Vooral de ongeveer 3500 huishoudens die op minimaal tweehonderd meter hoogte wonen hebben profijt van de correctie.

Lagere luchtdruk, lagere gasrekening

“De Nederlandse gasmeters gaan uit van een normale luchtdruk zoals op zeeniveau”, vertelt Henk Don, bestuurslid ACM. “De energiewaarde per kuub gas is lager in hooggelegen gebieden en dus heb je iets meer gas nodig om bijvoorbeeld vlees te bakken of je huis te verwarmen. En dat mag de consument niet meer kosten.”

De maatregel van de ACM komt voort uit een onderzoek dat zij vorig jaar deed. Daarbij werden de effecten van luchtdruk op het gasverbruik onder de loep genomen. Opvallend detail is dat bij de nieuwe norm de hoogte van het grondniveau als uitgangspunt wordt genomen. Wonen in een flat of woontoren levert dus alleen een lagere rekening op wanneer deze in een hooggelegen gebied staat.

‘Hoogtevoordeel’

Vooral de huishoudens in Zuid-Limburg mogen rekenen op een voordeel van enkele tientjes. Zij liggen meer dan tweehonderd meter boven de zeespiegel en gebruiken daardoor dus ongewild meer gas. Ook bewoners van de Utrechtse Heuvelrug hebben in dit geval het maximale ‘hoogtevoordeel’ van zo’n 33 euro.

Ongeveer 30.000 bewoners tussen 150 en 200 meter boven de zeespiegel mogen per jaar rond 24 euro besparing verwachten, 80.000 bewoners tussen 100 en 150 meter kunnen rond 17 euro besparing verwachten en tot slot besparen 125.000 huishoudens die tussen 50 en 100 meter boven de zeespiegel wonen ongeveer 6 euro per jaar.