vrijdag 5 december 2014

Nederlander geeft voorkeur aan groene stroom uit eigen land

De helft van de Nederlandse huishoudens vindt het belangrijk waar groene stroom vandaan komt. Veruit het grootste deel van deze consumenten verkiest Nederlandse groene stroom boven groene stroom dat buiten de grenzen is opgewekt. Zo’n 47% procent kiest voor groene stroom met de Hollandse vlag.

De USP Energie Monitor deed er onderzoek naar en kwam deze week met de interessante resultaten. Specifieke resultaten ook, want verder bleek dat consumenten in de regio Noord vaker een voorkeur hebben waar de groene stroom is opgewekt. Ongeveer 50 procent van hen gaat voor Nederlandse stroom en slechts 4 procent zou kiezen voor groene stroom dat is opgewekt in het buitenland. In de regio’s Zuid (42%) en Noord (43%) is de voorkeur in Nederland het kleinst.

Kiezen voor groene stroom

Ook energiemaatschappijen zien dat de herkomst van groen stroom van belang is voor een specifieke groep huishoudens. Zij zien het dan ook steeds meer als argument om deze consument aan zich te binden. Ondanks dat de energieleveranciers zich bewust zijn van de belangen, is de productie van groene stroom nog altijd lager dan de vraag. 

Dat komt vooral omdat er voldoende wordt geproduceerd in het buitenland, waardoor het op dit moment nog geen noodzaak is om het in ons eigen land op te wekken. Wanneer meer consument zich bewuster worden van het belang van groene stroom en zij er meer massaal voor gaan kiezen, dan moet Nederland snel meer groene stroom gaan opwekken.

Groen energiecontract

Overigens heeft bijna 60 procent van alle Nederlandse huishoudens een energiecontract voor 100% groene stroom of een combinatie van groene en grijze stroom. Opvallend, zeker ten opzichte van de eerder genoemde cijfers, heeft 53 procent van de huishoudens  in regio Zuid een energiecontract voor 100% groene stroom. Daarmee zijn zij de koplopers in Nederland.

 

Bron: USP Energie Monitor