donderdag 24 juli 2014

Nederlander kiest massaal voor goedkoopste energieleverancier

Nederlandse huishoudens weten de weg naar de voordeligste energieaanbieder goed te vinden. En in groten getale. Afgelopen jaar stapte maar liefst 13,1% van de Nederlanders over naar de voor hun meest gunstige aanbieder.

Dit meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) na het onderzoek dat zij in het afgelopen kwartaal deden. Ongeveer 78% van de consumenten ziet de energierekening als een te hoge kostenpost. Gemiddeld was een huishouden in het afgelopen jaar 1727 euro kwijt aan energielasten. Voor velen dé reden om rond te kijken en over te stappen.

Verrassend voordeel bij overstap

Al bij een mogelijk voordeel van 175 euro is de consument bereid om de overstap te maken, aldus de ACM. De overstap scheelt in sommige gevallen wel 314 euro op de jaarlijkse energierekening. Verrassende bedragen voor een groot deel van de ondervraagden, want zij rekenden op een voordeel van zo’n 82 euro. 

Sinds 2004, het moment waarop de Nederlandse energiemarkt werd geliberaliseerd, stapte 44% van de consumenten minstens één keer over. Zo’n 28% wisselde van contract bij de eigen leverancier. Overigens gaf 40% van de ondervraagden in het ACM-onderzoek aan binnen nu en twee jaar te willen overstappen.

Betere service, lagere energieprijzen

Dat veel huishoudens overstappen, is de energieleveranciers niet onopgemerkt gebleven. Energieaanbieders worden scherper en besteden meer aandacht aan consument en service. “Consumenten die overstappen stimuleren bedrijven om te innoveren en te zorgen voor een betere service en concurrerende prijzen. Dat is in het voordeel van de consument”, volgens de ACM.

De energiemarkt staat continu op scherp en blijft hierdoor in beweging. Een win-win situatie dus voor de Nederlandse huishoudens. Prijzen worden scherper, de consument staat meer centraal en producten worden steeds meer op maat aangeboden.