woensdag 6 januari 2016

Nederlandse huishoudens passen energiegebruik graag aan voor lager energietarief

We houden van besparen. Dat is geen nieuws. Wél verrassend is dat 70 procent van de Nederlandse consumenten bereid is huishoudelijke apparaten te gebruiken op momenten dat energietarieven lager zijn. We willen ons energiegebruik dus best plannen, mits het wat oplevert.

De cijfers komen naar voren uit de USP Energie Monitor, het consumentenonderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door USP Marketing Consultancy. Van de 300 ondervraagden geven zo’n 200 consumenten aan dat zij bereid zijn het gebruik van hun wasmachine of wasdroger uit te stellen tot het moment dat netbeheerders aangeven dat het energietarief lager is. 

Goedkoop energietarief

Van de groep ondervraagden geeft 33 procent aan “zeker gebruik te maken” van de eventuele mogelijkheid. Zo’n 37 procent geeft aan dit “waarschijnlijk te doen”. Deze laatste groep zegt het gebruik van huishoudelijke apparaten niet altijd te kunnen plannen, maar wanneer het kan laten zij hun wasmachine, wasdroger en vaatwasser graag draaien op tijdstippen met een goedkoper energietarief.

Energiegebruik plannen

Leuk detail is dat consumenten jonger dan 35 jaar meer bereid zijn om het energiegebruik van hun wasmachine te plannen. Met 62 procent lijken zij bereidwilliger of gevoeliger voor besparen dan 45 procent van de groep 35 jaar en ouder. De jongere groep denkt overigens minder snel aan het gebruik van een wasdroger, slechts 8 procent. Een verklaring zou kunnen zijn, dat jongeren minder vaak een wasdroger in huis hebben.


Bron: USP Marketing Consultancy