9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Slimme meter bespaart energie

Consumenten die een slimme energiemeter hebben om het verbruik bij te houden, hebben gemiddeld een lagere energierekening.

Steeds meer mensen houden hun energieverbruik dagelijks in de gaten met behulp van een slimme energiemeter.

Gebruikers zouden ruim 6 procent besparen als ze actief hun verbruik volgen. Dat komt neer op meer dan 120 euro per jaar. Dat meldt netbeheerder Stedin na een onderzoek onder 147 huishoudens. Het onderzoek duurde 9 maanden en werd uitgevoerd onder huishoudens met lagere inkomens die niet eerder het energieverbruik intensief onder de loep nam.

Onderverdeeld in het gas- en elektriciteitsverbruik was de besparing van de actieve groep die regelmatig op de display keek ruim 9 procent en voor elektriciteit 8 procent. ''Gebruikers die niet op de display keken, hebben zeer beperkt energie en dus woonlasten bespaard'', aldus Stedin.

Privacy gevoelig

Bij de introductie van de slimme meter werden eerder vragen gesteld over privacygevoelige informatie. Sommige mensen zijn bang dat de gegevens misbruikt kunnen worden. Hackers zouden bijvoorbeeld kunnen zien of iemand niet thuis is.

Om tegemoet te komen aan deze bezwaren heeft de overheid wettelijk vastgelegd dat mensen slimme meters mogen weigeren. De meterstanden moeten dan handmatig jaarlijks worden doorgegeven.

Wilt u uw energieverbruik verlagen? Neem dan een kijkje in onze Energiebespaarshop. Hier vindt u diverse besparende producten zoals ledlampen, diverse spaarlampen, waterbespaarders, standby-killers, zonnepanelen enzovoort.

Bespaar
ca €650 per jaar