9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Twee weken bedenktijd bij afsluiten energiecontract in bouwmarkt

Sluit je als consument een energiecontract af in een bouwmarkt of elektronicawinkel dan heb je recht op een bedenktijd van veertien dagen. Mits je het contract na 1 december 2015 hebt afgesloten. Essent paste de regels aan op aandringen van de ACM en de Consumentenbond.

Je loopt in een elektronicawinkel om een televisie te kopen. Daar krijg je een mooi energieaanbod van een Essent-medewerker. Met een cadeaubon op de koop toe. Eenmaal thuis lees je het contract en wat blijkt? Je hebt geen recht op bedenktijd en zit dus vast aan het contract. Dit overkwam veel consumenten die allen hun beklag deden bij onder meer de Consumentenbond.

Recht op bedenktijd

Veel mensen werden onaangenaam verrast toen zij hun nieuwe energiecontract bij thuiskomst nog eens goed bekeken. Geen bedenktijd, dat had nooit mogen gebeuren, volgens de Consumentenbond. Ook de Autoriteit Consument & Markt komt met een heldere reactie. ”Consumenten komen niet naar een bouwmarkt om een energiecontract af te sluiten. Daarom zien we de verkoop van deze contracten als verkoop buiten de verkoopruimte. En dan geldt volgens de colportagewet een bedenktijd van veertien dagen.”

Regels energiecontract aangepast

De Consumentenbond doet er nog een schepje bovenop, uiteraard in het voordeel van de consument. “Geeft een bedrijf geen veertien dagen bedenktijd, terwijl dit bij colportage wel geldt, dan schrijft de wet voor dat je als consument twaalf maanden te tijd hebt om onder het contract uit te komen.” Inmiddels heeft Essent, vanaf 1 december 2015, de regels voor de contracten aangepast. Wie na die datum een contract afsluit tijdens het winkelen, kan er dus nog onderuit.

Zelf energie vergelijken, groter voordeel

Uiteraard is het verleidelijk om een contract af te sluiten wanneer het een mooie aanbieding betreft. En zeker wanneer er een mooi welkomstgeschenk aan vastzit, zoals de kortingsbon van € 175,00 die Essent aanbiedt bij het afsluiten van een energiecontract op de winkelvloer. Toch blijkt het voordeel groter wanneer je zelf energie vergelijkt en daarmee echt alle energieleveranciers naast elkaar kunt zetten.

Op die manier krijg je een compleet overzicht van de mooiste aanbiedingen. Bovendien helemaal op maat voor jou situatie. Daarmee weet je zeker dat je goed zit, want je kiest zelf. 100% onafhankelijk, en dat is óók goed om te weten.
 

Bron: TROS Radar, Consumentenbond

 

Bespaar
ca €650 per jaar