dinsdag 30 juni 2015

Wind wordt goedkoopste duurzame energiebron, later zon

In 2026 zal windenergie wereldwijd de goedkoopste energiebron zijn. Al snel daarna zal de die eerste plaats worden overgenomen door zonne-energie. Dat blijkt uit voorspellingen van de New Energy Outlook. 

Duurzame energie zal het over tien jaar definitief winnen van reguliere, minder milieuvriendelijke energievormen. De kosten van windenergie zullen blijven dalen en in 2040 uiteindelijk zelfs 32 procent goedkoper zijn dan nu. Is in 2026 windenergie wereldwijd de goedkoopste bron, in 2030 zal zij worden ingehaald door zonne-energie. Ook de prijs voor zonneprojecten zal 48 procent dalen tot 2040. 

Duurzame energie in de lift

Daarmee lijkt hernieuwbare energie een nieuwe fase in te zijn gegaan. Het aandeel in deze duurzame energievorm groeide in 2014 dan ook met 0,8 procent ten opzichte van 2013. Afgelopen jaar maakte hernieuwbare energie 5,6 procent van het totale Nederlandse energieverbruik uit. Dat is aanzienlijk meer dan de 4,8 procent uit 2013. Deze toename is een stuk groter dan de toename in de laatste jaren. 

De grote toename is voor een deel het gevolg van een daling van het totale eindverbruik van energie en door de stijging van het verbruik van hernieuwbare energie. De daling van het verbruik was vooral het gevolg van het lagere verbruik van aardgas door het warme weer in 2014.

Verdeling hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie wordt ingezet voor o.a. warmte, vervoer en elektriciteit. In 2014 nam het gebruik voor warmte en vervoer toe, terwijl het verbruik voor elektriciteit ongeveer gelijk bleef. Daarmee was ongeveer de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, 40 procent voor elektriciteit en ruim 10 procent voor vervoer.

 

Bron: Energieoverheid