dinsdag 18 augustus 2015

Zomervakantie zorgt voor minder energieverbruik

Een vakantie kost geld. Dat weten we allemaal. Tegelijkertijd besparen we ook. Tijdens de zomervakantie verbruiken we in ons land namelijk zo’n 5 procent minder energie dan normaal. Dat komt vooral omdat bedrijven dicht zijn of omdat er minder mensen aan het werk zijn.

De analyse werd gedaan door energiebedrijf Essent die nieuwsgierig was naar het energiegedrag in de zomermaanden. Hoewel er vooral in en door bedrijven wordt bespaard in deze periode, gebeurt dat thuis ook. Omdat veel mensen lekker op vakantie zijn en in hun eigen huis geen energie verbruiken. 

Tips om energie te besparen

Ga je op vakantie? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten wil je ook werkelijk besparen. Zet bijvoorbeeld apparaten helemaal uit, dus niet op stand-by. Wanneer je hier het hele jaar op let kun je al gauw 300 tot 500 kWH besparen. Dat komt neer op 66 tot 110 euro. Denk ook eens aan tijdschakelaar op bijvoorbeeld je (spaar)lampen!

En kijk eens goed naar wat er aan stekkers in stopcontacten zit. Het is zonde om telefoonladers en adapters te laten zitten. En de oplader van je tandenborstel, ook één die we vaak vergeten. Nog meer voordeel haal je uit een slimme thermostaat. Vergeet je deze een keer een graadje lager te zetten, pas dit dan op afstand aan, heel makkelijk via je smartphone.

Energie besparen voor thuisblijvers

Om te besparen is het natuurlijk geen must om je huis voor een week of twee achter te laten. Ook tijdens een ‘staycation’ - oftewel wanneer je thuis blijft tijdens je vakantie - kun je veel doen om te besparen. Overigens stap je tijdens je vakantie later uit bed. Oók dat heeft een gunstig effect op het energieverbruik. Verder kun je natuurlijk een waterbesparende douchekop aanschaffen. Zo kun je na een warme zomerdag een lekkere frisse douche nemen én tegelijk zo’n 40 euro per jaar besparen. 

Heb je wel eens nagedacht over hoe je ventileert tijdens de warme maanden? Doe je dat slim? Het is namelijk verstandig om deuren en ramen gesloten te houden. Een verschil van maximaal 5 graden tussen de buiten- en binnentemperatuur is het meest ideaal. Gooi de ramen en deuren weer open als het buiten afkoelt, zoals ‘s ochtends, ‘s avonds en ‘s nachts.

Heb je de smaak van het besparen te pakken? Denk dan eens na over zonne-panelen of isolatie. Hou je van super makkelijk en meteen besparen? Vergelijk dan eens je energieleverancier met ander aanbieders. Zeker weten dat je er op jou voordeel ligt te wachten!