dinsdag 24 december 2013

Zonnepanelen op stadion FC Groningen door crowdfunding

FC Groningen wordt de eerste voetbalclub in Nederland met zonnepanelen op het dak van het stadion. 

Met de bouw van de 531 panelen op het stadion is deze week begonnen. Daarmee is dit zonnecollectief de grootste in Nederland. Begin januari start de installatie van de panelen. Naar verwachting zullen panelen in die maand ook hun eerste stroom leveren.

Groen en duurzaam
FC Groningen gebruikt de stroom die door de panelen wordt opgewekt zelf. De voetbalclub betaalt wel de normale elektriciteitsprijs voor de geproduceerde energie. Dit geld wordt als dividend uitgekeerd aan de deelnemers van de actie. Hans Nijland, algemeen directeur van de club, is trots op het succesvolle initiatief. "Door de ruim 200 particuliere investeerders krijgen wij als eerste club in Nederland een zonnecentrale op het dak van ons voetbalstadion. Dat past volledig bij een van de kernwaarden van de club: groen en duurzaam."

Zon op ander dak
Het idee speelt hiermee in op de wens van particulieren die wel zonnepanelen willen hebben, maar geen eigen dak hebben. "Via een investering in de zonnecentrale kunnen mensen tóch hun eigen duurzame stroom opwekken. Hierdoor kunnen deze mensen alsnog de voordelen van zonne-energie benutten," zegt Sven Pluut van stichting 1miljoenwatt, de partij die dit project heeft gerealiseerd. 

Naar verwachting gaan de panelen in januari volgend jaar voor het eerst stroom leveren. Er is in totaal plek voor 1.200 zonnepanelen.  Als er nog meer belangstelling is, kan een tweede fase gerealiseerd worden.

-----