vrijdag 7 september 2012

3D zonnecel levert significant meer energie

Consument moet nog even geduld hebben.

Duurzame energie blijft een hot item. Bestaande middelen worden ontwikkeld en verbeterd. Zo ook de zonnecel. Dat blijkt uit het artikel van nu.nl op 5 september. De nieuwswebsite schreef: 's Werelds eerste 3-dimensionale zonnecel blijkt significant meer elektriciteit te produceren dan vooraf werd gedacht."

"Het bedrijf Solar3D kondigde 5 september aan dat zij 's werelds eerste 3D zonnecel hebben ontwikkeld en getest. Het nieuwe model is gemaakt van silicium en blijkt onder dezelfde omstandigheden 2,5 keer zoveel elektriciteit op te wekken als traditionele zonnecellen.

Traditionele zonnecellen bestaan uit één of meerdere dunne laagjes die een deel van het zonlicht dat er op schijnt omzetten in elektriciteit. Tot 30 procent van het zonlicht wordt echter weerkaatst en nog meer gaat verloren in het materiaal van de zonnecellen.

De 3D zonnecel is echter opgebouwd uit kamertjes van nog geen millimeter groot. Het licht dat hierin binnendringt, wordt door de wanden van zo'n kamertje herhaaldelijk weerkaatst. Bij elke weerkaatsing wordt een beetje elektriciteit opgewekt, tot uiteindelijk vrijwel al het zonlicht is omgezet in energie. Daarbovenop kan de nieuwe zonnecel dankzij de opbouw van de kamertjes de hele dag door licht opvangen op alle dagen van het jaar. Dit in tegenstelling tot traditionele zonnecellen die sterk afhankelijk zijn van de stand van de zon." Aldus de nieuwswebsite nu.nl.

Verdubbeling van de energie
Zonne-energie wordt steeds belangrijker gevonden en de consument kan besparen op de energiekosten. Niet iedereen staat positief tegenover zonnecellen. Wellicht dat de 3 zonnecel daar verandering in kan brengen. De makers verwachten dat de verhoogde efficiëntie en de extra tijd per dag dat de zonnecel te gebruiken is de verkoop stimuleert. Dit kan leiden tot een verdubbeling van de hoeveelheid energie ten opzichte van een traditionele zonnecel.

Wanneer kunnen we een 3D zonnecel aanschaffen?
We moeten nog even geduld hebben, de CEO, Jim Nelson, verwacht dat ze eind 2013 klaar zullen zijn voor de verkoop. Hij verwacht ook dat zonne-energie, dankzij de nieuwe zonnecellen minstens 50 procent goedkoper zal worden.