maandag 21 december 2015

90 procent huishoudens bewust van eigen energieverbruik

Ongeveer negen op de tien Nederlandse huisbezitters is zich bewust van hun energieverbruik. Zo’n een derde van die bewuste groep houdt het verbruik zelfs nauwkeurig bij. Dit positieve geluid komt naar voren uit een onderzoek dat Milieu Centraal onlangs samen met Multiscope uitvoerde.

Nederlanders voelen zich meer en meer betrokken bij de manier waarop we met energie omgaan. Negen op de tien huishoudens heeft minimaal twee maatregelen genomen om energieverbruik en -gebruik terug te dringen. Zowel oog voor milieu als kostenbesparing zijn belangrijke argumenten.

Energie besparen populair

Besparen kan op vele manieren, daar zijn we ons allemaal goed van bewust. De populairste manier om te besparen op energie zijn de aanschaf van energiezuinige lampen (of apparatuur) en het aanpassen van gedrag. Hierbij wordt vooral gedacht aan korter douchen, kortere wasprogramma’s en de cv een graadje lager zetten.

Nederlanders gaan overigens nog een stapje verder. Veel huishoudens beschikken over een zuinige HR-ketel en veel woningen zijn voorzien van huisisolatie. Ook de populariteit van zonnestroom neemt steeds meer toe. Ongeveer twaalf procent van de ondervraagde huisbezitters zonder zonnepanelen geeft aan deze op korte termijn te zullen of willen aanschaffen.

Manieren om te besparen goed bekend

Nederlanders geven bovendien aan dat ze graag willen besparen, maar een beetje hulp bij het zetten van de eerste stappen is meer dan welkom. Ongeveer vijftig procent van alle ondervraagden denkt dat een checklist met besparende maatregelen of een stappenplan handig zou zijn. 

Eén van meest bekende en veelgenoemde manieren om te besparen - en dan vooral op kosten - is het vergelijken van energieleveranciers. Een groot deel van de ondervraagden ziet dat via deze weg een besparing het meest eenvoudig te realiseren valt. Dat kunnen wij van Energievergelijker alleen maar onderstrepen.

 

Bron: Milieu Centraal