9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Besparing van 1 miljard euro bij vervanging biomassa door wind op zee

Investeren in het opwekken van energie uit wind, zon en biowarmte is zo’n 1 miljard euro goedkoper dan het bijstoken van biomassa in kolencentrales. De opzienbarende cijfers staan in een rapport dat werd gepubliceerd door Natuur & Milieu en Eneco. 

Energie opwekken uit duurzame bronnen zoals wind op zee en de zon levert, ten opzichte van het bijstoken van biomassa, een voordeel op van 940 miljard euro. Daarmee lijkt nogmaals vastgesteld dat biomassa aanzienlijk duurder is dan de duurzame alternatieven. Uit de nieuwe Borssele tender blijkt dat wind op zee 7,3 cent kost per kWh. Het bijstoken van biomassa in nieuwe kolencentrales kost 11,4 cent per kWh.

Kostprijs windenergie fors lager 

Natuur & Milieu en Eneco lieten samen al eerder onderzoek doen naar de financiële verschillen tussen wind op zee en biomassa. Uit het onderzoek van februari 2016 bleek al dat een pakket met wind op zee 400 miljoen euro voordeliger was dan biomassa bijstook.

“De kostprijs van wind op zee is fors lager”, vertelt Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. “De nieuwe cijfers laten zien dat het ruim twee keer goedkoper is om de subsidie voor biomassa in te zetten voor wind op zee. Geen besparing van 400 miljoen maar zelfs 1 miljard euro.’

Subsidie in rook op

Van Hooijdonk roept minister Kamp op om de mogelijkheden voor een extra windpark op zee serieus te overwegen en te onderzoeken. Volgens haar zou het absurd zijn als de overheid een besparing van deze omvang laat liggen. De subsidie voor biomassa bijstook verhindert bovendien de wens van de Tweede Kamer om kolencentrales te sluiten. “We verbranden vrijwel letterlijk waardevolle subsidies in de kolencentrales”, aldus Van Hooijdonk. 

 

Bron: Natuur&Milieu

Bespaar
ca €650 per jaar