dinsdag 19 juni 2012

Duurzaamheidstop bijeen in Rio de Janeiro

Gesprekken lopen vast.

De top van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling komt 20 tot en met 22 juni bij elkaar in Rio de Janeiro. Vanuit de hele wereld komen leiders bij elkaar om de aanstaande VN duurzaamheidstop Rio+20 te bespreken. De Europese leiders hebben een stevige agenda opgesteld. Ze willen de ontwikkelingshulp veranderen, arme landen helpen met het gebruik van duurzame energie en het milieuorgaan van de Verenigde Naties versterken.

Vastgelopen gesprekken
Rio+20 richt zich niet op klimaatverandering alleen, maar op het brede begrip duurzaamheid. De gesprekken die voorafgaand aan de aardetop plaatsvinden, zijn dinsdag 19 juni volledig vastgelopen. Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër van D66, liet weten dat Europa het niet eens is met de tekst die nu op tafel ligt. Er staan te weinig concrete afspraken in. Het ziet er naar uit dat Europa behoorlijk geïsoleerd staat in zijn mening. De tekst - geleverd door gastland Brazilië - richt zich vooral op armoedebestrijding. Andere thema's rond duurzaamheid worden nagenoeg ongemoeid gelaten. (Bron: ANP)

Natuurlijke hulpbronnen
Diverse milieu- en natuurorganisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds, zijn aanwezig om te spreken over natuurlijke hulpbronnen. Deze bronnen zijn volgens de organisaties nodig om de economie draaiende te houden. Ook Friends of the Earth, in Nederland vertegenwoordigd door Milieudefensie, is erbij.

Voetafdruk reduceren
"Milieudefensie wil de voetafdruk die de Nederlandse maatschappij in de wereld heeft, reduceren. Wat we daarmee willen zeggen, is dat we ernaar streven dat Nederland zo min mogelijk beslag legt op grondstoffen, energie, vis, vlees en water. Alleen al qua grondgebruik kan Nederland zuiniger aan doen. We gebruiken in het buitenland nog eens vijf maal de oppervlakte van ons eigen land. En als iedereen op de wereld leefde zoals de gemiddelde Nederlander dat doet, hadden we drie planeten aarde nodig." Aldus campagneleider Geert Ritsema van Miliedefensie. Reden dus om bij de Rio+20 aanwezig te zijn. Duurzaamheid is een belangrijk item. 'Ook de consument kan in zijn eentje een boel bijdragen. Bijvoorbeeld met de keuze van de juiste energieleverancier', aldus Ritsema van Milieudefensie.

Meer weten?
Benieuwd naar de ontwikkelingen rondom Rio+20? Lees het blog van Milieudefensie. Kijk wat jij kan bijdragen aan het milieu en vergelijk de energieleveranciers.