vrijdag 21 februari 2014

Duurzaamste energie van Eneco

Uit een ranglijst die is opgesteld door diverse milieugroepen, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond, blijkt dat Eneco de duurzaamste energieproducent van Nederland is. Dit is opmerkelijk omdat de duurzaamste energiebedrijven vaak wat kleinere bedrijven. Eneco vormt in de ranglijst een positieve uitzondering. 

Groene stroom

Concurrent Essent komt er minder bekaaid vanaf, de energiegigant wordt gezien als aanbieder van het minst groene stroom. Essent zegt zich niet te herkennen hierin. Volgens een woordvoerder draagt Essent wel degelijk bij aan de verduurzaming van de energievoorziening 'door groene stroom te leveren èn op te wekken'. "Essent is de grootste producent van groene stroom: in totaal waren we in 2012 verantwoordelijk voor ruim eenvijfde van alle in Nederland gemaakte groene stroom", aldus een woordvoerder.

Puntensysteem

Voor de ranglijst zijn 29 bedrijven vergeleken die stroom verkopen aan particuliere klanten. De meeste energiebedrijven op de Nederlandse markt handelen in andermans stroom, iets minder dan de helft van de bedrijven wekt ook daadwerkelijk eigen stroom op. De mate van duurzaamheid wordt bepaald door een puntensysteem; de meeste punten konden worden verdiend voor stroom uit wind, zon en kleinschalige waterkracht. Stroom uit grote buitenlandse waterkrachtcentrales werd als medium duurzaam gezien, net als die uit centrales op gas en biomassa. Kolencentrales werden als minst duurzaam beschouwd.

Sjoemelstroom

Voor de ranglijst hebben de milieugroepen hun bezwaren tegen 'sjoemelstroom' even opzij gezet. Veel groene stroom in Nederland is alleen duurzaam op papier, omdat het wordt vergroend door goedkope 'certificaten van oorsprong' uit landen met grootschalige waterkracht.