dinsdag 29 maart 2016

Eigen zonnepanelen op daken van bedrijven

Investeren in zonnepanelen wordt steeds gunstiger. Panelen worden goedkoper en steeds efficiënter. Een steeds grotere groep consumenten willen zelf zonnepanelen, maar hebben daarvoor niet altijd de ruimte. De oplossing: plaats ze op de daken van bedrijven.

Het idee komt van wethouder Abdeluheb Choho van Duurzaamheid in Amsterdam. Veel consumenten willen graag zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen. Maar vaak is er geen ruimte op of rond de eigen woning om de panelen te plaatsen. Vooral grote steden bestaan grotendeels uit gestapelde bouw, waardoor veel bewoners één dak delen. Wethouder Choho ziet de daken van bedrijven hiervoor als oplossing.

Zonnepanelen winstgevend

De daken van bedrijfsgebouwen zijn vaak leeg en daardoor goed geschikt om zonnepanelen te plaatsen. In de praktijk blijken zonnepanelen meer winstgevend voor particulieren dan voor bedrijven. Dit is één van de redenen waarom veel daken van bedrijfspanden nog niet duurzaam worden gebruikt. 

Inmiddels zijn er veel ‘grootdakbezitters’ benaderd en er blijkt veel interesse te zijn voor het initiatief. Voor veel organisaties is het bovendien een mooie kans om een duurzame bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Groene energie voor iedereen

Amsterdam werpt zichzelf op als ‘pilotstad’. Op dit moment wekt de stad een totale hoeveelheid van 13,3 Mw zonne-energie op. Het streven is om dit op te schroeven naar 160 Mw energie uit zonnepanelen. Om dat doel te behalen moet er nog veel gebeuren. Er is bovendien een investering nodig van 200 miljoen euro, waarvan het grootste deel bij particulieren vandaan moet komen.  

Bewoners van de hoofdstad kunnen zich inmiddels al aansluiten bij energiecoöperaties om zo samen te investeren in duurzame energieprojecten. Hoe meer daken er beschikbaar zijn, hoe meer projecten er van de grond kunnen komen. Volgens Choho is het dé manier om ook voor particulieren zonder eigen dak te investeren in duurzame energie.

Energie besparen: kies voor duurzaam

Overigens is het ook zonder zelf zonnepanelen te bezitten mogelijk om groene energie te gebruiken. Verschillende energieleveranciers bieden groene energie aan die is opgewekt uit wind of zon. Ga naar onze energievergelijker en selecteer ‘Groen’ in het menu. Zo weet je zeker dat je kiest voor een duurzame energieleverancier en draag je direct bij aan een beter milieu. En aan een besparing op je energierekening.

 

Bron: redactie, Essent