maandag 14 april 2014

Eneco en Greenchoice ruzie over duurzame energie

De groene-energieleverancier Greenchoice en concurrent Eneco staan vandaag tegenover elkaar in de rechtbank. Eneco zou meer invloed over Greenchoice willen uitoefenen en vecht dit aan in twee rechtszaken.

Groene energie

Greenchoice begon dertien jaar geleden als eerste Nederlandse energieleverancier met de verkoop van puur groene energie en heeft vandaag de dag 400.000 klanten. Eneco is in handen van 25 Nederlandse gemeenten en richt zich net als Greenchoice expliciet op de levering van groene energie. Eneco is sinds 2007 aandeelhouder van Greenchoice.

Twee rechtszaken

In een van de rechtszaken probeert Eneco twee van de drie oprichters van Greenchoice uit het bedrijf te werken; in de andere gaan de aandeelhouders met elkaar in discussie over de gewenste strategie om tot een oplossing te komen. Maar vooral probeert Eneco via de ruzie een overname van Greenchoice-aandelen af te dwingen, zegt advocaat Gerjanne te Winkel namens de twee grootste oorspronkelijke aandeelhouders. 'Eneco maakt daar geen geheim van.' 

Gedupeerd 

Eneco is aandeelhouder in Greenchoice, dat in conflict raakte met de Autoriteit Consument & Markt over een nabetaling van 8,6 miljoen euro aan vertrokken klanten. Dit bedrag moest alsnog worden betaald. Daarnaast kregen zowel het bedrijf Greenchoice als de verantwoordelijke directieleden een boete. Eneco voelde zich gedupeerd, omdat de kwestie aan het licht kwam net nadat Eneco de aandelen had gekocht. Eneco begon een procedure bij de Ondernemingskamer om de directieleden van Greenchoice te veroordelen wegens wanbeleid.