vrijdag 21 oktober 2016

Campagne voor energiezuiniger wonen

Isoleren van je woning levert veel op. Dat is het idee achter de campagne die de Rijksoverheid in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is gestart. Vanaf deze week willen zij consumenten bewust maken van de energiebesparende voordelen van woningisolatie. 

De campagne startte op 17 oktober als onderdeel van het Energieakkoord voor een duurzame energievoorziening. Daarmee past het in het overheidsbeleid om de uitstoot van CO2 te verlagen. Er is veel winst te behalen in het energiezuinig maken van de eigen woning, aldus de Rijksoverheid en Milieu Centraal. 

Bewust van voordelen

Uit onderzoek kwam naar voren dat de meeste consumenten geen idee hebben wat isolatie kost. Ook schat bijna 70 procent van de ondervraagden te laag in wat het opbrengt. De campagne is ingezet om huiseigenaren bewust te maken van de vele voordelen en om mensen te stimuleren hun vloer, dak, gevel of ramen te isoleren. 

Energiebesparende maatregelen

Er zitten nogal wat voordelen aan woningisolatie. Zo maken de energiebesparende maatregelen een groot verschil in de stookkosten, de eindafrekening van de energieleverancier valt daardoor een stuk lager uit. Daarnaast brengt isolatie, in welke vorm dan ook, meer comfort in de woning, het klimaat in huis wordt voelbaar prettiger. Bovendien is isolatie bijzonder goed voor het milieu.  

Concrete besparingen

Wat leveren de verschillende vormen van isolatie nu eigenlijk op? Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kosten voor een gemiddelde woning eenmalig 3900 euro. Jaarlijks is de besparing zo’n 760 euro. Het rendement ligt hiermee hoger dan bij spaargeld op de bankrekening.

Ook dakisolatie levert veel op: na een eenmalige investering van gemiddeld 4000 euro dalen de stookkosten per jaar met gemiddeld 500 euro. Dat komt overeen met een spaarrente van 8 procent. Bijkomend voordeel is dat het huis in de winter sneller warm is en langer warm blijft. In de zomer is het huis bovendien koeler.

Voelbaar besparen

De investering in isolerende maatregelen wordt vanuit de overheid verzacht in de vorm van verschillende subsidies. Wie bijvoorbeeld twee verschillende vormen van isolatie tegelijk toepast kan rekenen op een subsidie van ongeveer 20 procent. Kies je daarbij ook voor isolerend driedubbel glas dan komt er hiervoor nog een subsidie bovenop.

Isoleren is dus voelbaar besparen. Lucratief en interessant, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee. Bij energievergelijker.nl juichen we de campagne toe, want zuinig zijn met energie én besparen op de eindnota, daar kunnen we ons helemaal in vinden!

Meer weten over de campagne: Kijk eens op energiebesparendoejenu.nl

Bron: Rijksoverheid