9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energie besparen, het zit in kleine dingen!

Stijgende energiebelastingen, hogere energierekeningen… 2019 wordt een prijzig energiejaar. Soms lijkt het alsof je niets kunt doen aan die stijgende energiekosten. Tóch heb je ook dit jaar zelf nog invloed op de hoogte van jouw energierekening.

De jaarlijkse energierekening van een gemiddeld huishouden komt op ongeveer 2.100 euro. Het grootste deel daarvan, 1.150 euro, gaat naar gas, 700 euro naar stroom en de rest gaat op aan onder andere energiebelastingen. Een behoorlijk bedrag. Voor 2019 ziet dat kostenplaatje er iets anders uit: nog hoger. Tijd om te besparen. Daarom een paar fijne energiebesparingstips!

Lagere energierekening? Zo doe je dat!

Maar liefst 80 procent van de totale gaskosten op een gemiddelde energierekening gaat op aan verwarming. De overige 20 procent wordt verbruikt tijdens koken en douchen, oftewel deze euro’s gaan op aan warm water. Met de volgende tips kun je leuk besparen op je gasverbruik en daarmee op je energierekening.

Kook verstandig
Kook slim of slimmer, is ons advies. Kies een pan die past. Liefst niet te groot, want hoe minder inhoud hoe minder je te verwarmen hebt. Logisch eigenlijk, niet waar? Ga je voor een kleine maaltijd? Kies dan ook een kleinere pan. Een kleine hap in een grote pan betekent dat een groot deel van de pan niet wordt gebruikt. Zonde dus.

Oh ja, laat ook de afzuigkap niet onnodig lang aanstaan, want deze zuigt naast kookluchtjes óók warmte.

Een waterbesparende douchekop? Goed idee!
Ja, hiermee bespaar je aanzienlijk. Zowel op water als op gas. Je verbruikt minder water, wat natuurlijk op zich duurzaam is. Ook nog eens een minuutje korter douchen? Dat betekent een minuut minder verwarmen en dus een minuut minder gas verbruiken.

Vervang gloeilampen voor LED lampen
Voor de hand liggende tip? Misschien, maar in veel huizen worden nog altijd heel veel gloeilampen gebruikt. Vaak ook zonder dat men het beseft. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak check jij je verlichting in ruimten die je niet zo vaak gebruikt? Maak eens een rondje door je huis en bekijk waar jij energievretende lampen kunt vervangen door duurzame lampen.

Verwarming een tikje lager
Eén graadje minder is al voldoende om te besparen. En het verrassende is: van die ene graad minder krijg je het niet kouder. Sterker nog, je merkt het amper. En als je het merkt, trek je gewoon wat warmers aan. Die trui achterin de kast mag best weer. Het is bovendien winter. Overigens, je lichaam past zich snel aan de nieuwe temperatuur van je woning aan.

Nog een goeie verwarmingstip - of eigenlijk: minderverwarmingstip: zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen op 15 graden. Of dat ene dagelijkse uurtje verschil maakt? Jazeker, dit scheelt al gauw zo’n 140 euro op jaarbasis!

Nóg makkelijker besparen?

Je leest het, genoeg mogelijkheden om te besparen op je energierekening. Natuurlijk is er nóg een manier om snel te besparen. In een paar clicks en enkele minuten vergelijk je energieleveranciers, stap je over én kun je uitkijken naar een lagere energierekening. Waar je vergelijkt? Gewoon op energievergelijker.

Bespaar
ca €650 per jaar